Rastu cijene proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Doznajemo koji je uzrok tomu te hoće li hrana na jesen još poskupjeti.

Galerija Cijene hrane na tržnici - 1 Cijene hrane na tržnici - 2 Cijene hrane na tržnici - 3 +1 Cijene hrane na tržnici - 4

U Hrvatskoj je poskupjelo voće, povrće, ulje, žitarice, a najavljuje se i poskupljenje kave jer je Brazil povisio cijenu nepržene kave na najveću razinu u posljednjih gotovo sedam godina.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je sa Zvjezdanom Blažić, konzultanticom za prehrambeno-poljoprivrednu industriju, o tome kako i zašto dolazi do dizanja cijene.

"Kao i kod svih roba, tako i kod hrane, najvećim dijelom na cijene hrane i trendove utječe ponuda i potražnja, bilo da se radi o potražnji koja je globalna, kao što su ovi u spomenutim primjerima ili se radi o lokalnoj potražnji koju mi ovog časa isto imamo povećanu, s obzirom na veći broj turista koji se nalaze na našoj obali.

Naravno da se u momentu kada se na Jadranu nalazi jako velik broj turista, neočekivano velik, mogu vidjeti čak i ekstremno visoke cijene, pogotovo na tržnicama, no one u maloprodaji nisu toliko visoke. Voće i povrće je poskupjelo oko 20 posto.

Cijene hrane na moru - 1 Tko to može platiti? Cijene na obali penju se u nebesa - pizza 100, večera za peteročlanu obitelj tisuću kuna: "Mislili smo da je jeftinije..."

Sinjski gvardijan fra Ante Čovo Sinjski gvardijan: "Nekim bi ljudima trebalo javno dati do znanja da privlačeći pozornost na sebe kradu ljudima Alku i Gospu"

Ove smo godine imali ekstremne vremenske situacije, i to je stvaralo probleme glavnim proizvođačima voća i povrća na Mediteranu. Tako smo imali u svibnju u Španjolskoj snijeg, imali smo kod nas izražene mrazeve, tako da nije čudo da su se cijene voća i povrća povećale čak i 20 posto. Na cijene sve više utječu i ekstremne vremenske prilike.

Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Rusija imaju velikih problema s vrućinama, toplinskim valovima, požarima i to će također utjecati na cijene. Što se tiče mesa, mi imamo pad cijena svinjetine koji je prisutan i u Europi. Nešto je rasla cijena govedine i junetine, ali to su cijene koje nisu u tolikoj mjeri rasle kao u Europskoj uniji, tako da možemo očekivati da će se taj trend cijena nešto malo još povećati.

Hrvatski potrošači imaju znatno manja primanja, a njihova potrošačka moć je niža nego što je to u Europi. Također, hrvatski potrošači troše od svog ukupnog proračuna preko 30 posto na hranu i piće, tako da je to poskupljenje hrane udar na naš proračun."

Na pitanje hoće li od skuplje hrane koristi imati domaći proizvođači, Blažić odgovara: "Nažalost, kod domaćih proizvođača u otkupu, kod većine poljoprivrednih proizvoda, nije došlo do rasta cijena osim kod žitarica, uljarica, soje. Zaista, žitarice su zadnje dvije tri godine rasle i ti proizvođači jesu uglavnom zadovoljni. Kod ostalih proizvodnji, pogotovo stočarskih, postoje veliki problemi i ne vidimo za sada porast cijena. Otkupne cijene mlijeka ponovno padaju, tako da ne bih rekla da će biti zadovoljni." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju