Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTU CIJENE

Stručnjakinja objašnjava zašto rastu cijene hrane: Najavljuje se i poskupljenje namirnice bez koje mnogi ne mogu zamisliti dan

Aktualno Galerija +0 Zvjezdana Blažić Galerija 1/1 >>
Rastu cijene proizvoda koje svakodnevno kupujemo. Doznajemo koji je uzrok tomu te hoće li hrana na jesen još poskupjeti.

U Hrvatskoj je poskupjelo voće, povrće, ulje, žitarice, a najavljuje se i poskupljenje kave jer je Brazil povisio cijenu nepržene kave na najveću razinu u posljednjih gotovo sedam godina.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je sa Zvjezdanom Blažić, konzultanticom za prehrambeno-poljoprivrednu industriju, o tome kako i zašto dolazi do dizanja cijene.

"Kao i kod svih roba, tako i kod hrane, najvećim dijelom na cijene hrane i trendove utječe ponuda i potražnja, bilo da se radi o potražnji koja je globalna, kao što su ovi u spomenutim primjerima ili se radi o lokalnoj potražnji koju mi ovog časa isto imamo povećanu, s obzirom na veći broj turista koji se nalaze na našoj obali.

Naravno da se u momentu kada se na Jadranu nalazi jako velik broj turista, neočekivano velik, mogu vidjeti čak i ekstremno visoke cijene, pogotovo na tržnicama, no one u maloprodaji nisu toliko visoke. Voće i povrće je poskupjelo oko 20 posto.

Pročitajte i ovo Cijene hrane na moru - 1 A ŠTO JE S DOMAĆIMA? Tko to može platiti? Cijene na obali penju se u nebesa - pizza 100, večera za peteročlanu obitelj tisuću kuna: "Mislili smo da je jeftinije..."

Pročitajte i ovo Sinjski gvardijan fra Ante Čovo UZVRATIO BULJU Sinjski gvardijan: "Nekim bi ljudima trebalo javno dati do znanja da privlačeći pozornost na sebe kradu ljudima Alku i Gospu"

Ove smo godine imali ekstremne vremenske situacije, i to je stvaralo probleme glavnim proizvođačima voća i povrća na Mediteranu. Tako smo imali u svibnju u Španjolskoj snijeg, imali smo kod nas izražene mrazeve, tako da nije čudo da su se cijene voća i povrća povećale čak i 20 posto. Na cijene sve više utječu i ekstremne vremenske prilike.

Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Rusija imaju velikih problema s vrućinama, toplinskim valovima, požarima i to će također utjecati na cijene. Što se tiče mesa, mi imamo pad cijena svinjetine koji je prisutan i u Europi. Nešto je rasla cijena govedine i junetine, ali to su cijene koje nisu u tolikoj mjeri rasle kao u Europskoj uniji, tako da možemo očekivati da će se taj trend cijena nešto malo još povećati.

Hrvatski potrošači imaju znatno manja primanja, a njihova potrošačka moć je niža nego što je to u Europi. Također, hrvatski potrošači troše od svog ukupnog proračuna preko 30 posto na hranu i piće, tako da je to poskupljenje hrane udar na naš proračun."

Na pitanje hoće li od skuplje hrane koristi imati domaći proizvođači, Blažić odgovara: "Nažalost, kod domaćih proizvođača u otkupu, kod većine poljoprivrednih proizvoda, nije došlo do rasta cijena osim kod žitarica, uljarica, soje. Zaista, žitarice su zadnje dvije tri godine rasle i ti proizvođači jesu uglavnom zadovoljni. Kod ostalih proizvodnji, pogotovo stočarskih, postoje veliki problemi i ne vidimo za sada porast cijena. Otkupne cijene mlijeka ponovno padaju, tako da ne bih rekla da će biti zadovoljni." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene