Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se izmjene

Skupina zastupnika: Treba uvesti preferencijalno glasovanje, biračima tri glasa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvođenje preferencijalnog glasovanja, s tim da bi birači imali tri glasa koja bi mogli rasporediti unutar određene liste, nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika, odnosno načelnika, predlažu se kroz izmjene izbornog zakonodavstva koje će skupina saborskih zastupnika danas poslati u proceduru, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika tih zastupnika i GONG-a.

Tim se izmjenama, kaže Dragan Zelić (GONG), predlaže i zabrana kandidiranja osobama pravomoćno osuđenim za neka od najtežih kaznenih djela, traži se da svaka stranka, odnosno kandidacijska lista skupi 1500 umjesto dosadašnjih 500 potpisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka biračima Mrak-Taritaš i Mesić o preferencijalnim glasovima: 'To nije bačen glas' Slika nije dostupna O financiranju političkih stranaka 'Ako nemate što kriti, nećete ići rješavati stvari preko nekakvih zaklada'

Izborna kampanja ne bi počela danom objave kandidatura, nego 30 dana prije izbora.

Predložene izmjene tiču se nekoliko zakona - o izborima saborskih zastupnika, o Državnom izbornom povjerenstvu, te o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe.

Predlagatelji, kaže Zelić, od Hrvatskog sabora traže da se njihovi prijedlozi stave na dnevni red, od Vlade da se o njima čim prije očituje, a od klubova SDP-a i HDZ-a da se izjasne o prijedlozima.

"U suprotnom, imat ćemo referendum koji će, možda, nakaradno promijeniti naša izborna pravila", ustvrdio je Zelić, poručujući da će za to odgovornost snositi zastupnici i stranke koji nisu imali volje poboljšati izborne zakone.

Na traženje da pojasni ocjenu o 'nakaradnosti', Zelić je kazao da mnogim stvarima ponuđenim u referendumskoj inicijativi udruge U ime obitelji nije mjesto u Ustavu.

To, kaže, sve miriši na vrlo političke motive i korištenje instituta referenduma, 'šupljeg kao švicarski sir', za pozicioniranje na nekim budućim izborima.

Jadranka Kosor ne dijeli mišljenje da se radi o nakaradnim idejama, kaže da ima i dobrih, ali i nekih manje prihvatljivih, poput potpunog snižavanja izbornog praga.

"Strah od gubljenja moći", tako Zelić tumači strah dviju najvećih stranaka – SDP-a i HDZ-a, odnosno njihovih vodstava da se raspravlja o preferencijalnom glasovanju.

Predsjednici HDZ-a i SDP-a dvije su najnepopularnije političke osobe, podsjeća Kosor i tumači kako bi preferencijalno glasovanje vjerojatno pokazalo da bi na izborima dobili manje glasova od nekih drugih kandidata, "što bi onda potaknulo promjene u tim strankama". "To bi pokrenulo demokratski propuh", kaže Kosor.

"Nemojmo se bojati volje naroda, on nas bira, njemu smo odgovorni", ističe zastupnik Gvozden Srećko Flego i poziva da se čim prije izrade zakoni kojima bi volja naroda čim više došla do izražaja.

Zastupnik Josip Kregar tumači kako se pravi motivi zastupničke i GONG-ove inicjative nalaze u činjenici da političke institucije gube podršku, te da je sve snažniji osjećaj apatije ljudi da se bave politikom. Priznaje i da je prvotna inicijativa za promjenama bila radikalnija, ali je u konačnici svedena na minimum koji bi, nada se, mogao dobiti podršku političkih stranaka i stručne javnosti te povjerenje građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene