Sve je potpuno besplatno, uključujući i bijele plombe.


Da bi krenuli u školu prvašići će od jeseni morati donijeti potvrdu stomatologa da su im zubi popravljeni. U slučaju da imaju karijes, na potvrdi će morati pisati datum kada su naručeni za popravak zubi.

Vezani članci Slava i zubi - 10 Slava je jako dobra za zube, pogledajte kakve su zube ove zvijezde imale na početku karijere Stomatološka ambulanta, ilustracija - 1 Što ako tijekom epidemije trebate zubaru? "Moramo pronaći način kako raditi, situacije će biti sve gore"

To je samo jedna od akcija kojoj je cilj spriječiti bolesti usne šupljine i crnu statistiku prema kojoj djeca u Hrvatskoj imaju nalošije zube od svih zemalja u Europskoj uniji.

'Dijete se u prvi razred može upisati isključivo ako je prije toga bilo na kontroli kod svoga izabranog doktora dentalne medicine i da ima potvrdu da su mu zubi zdravi ili da su barem u sanaciji', rekao nam je predsjednik Nacionalnog povjerenstva dentalne medicine Željko Rotim.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Evo koliko često Hrvati peru zube

Sve je potpuno besplatno, uključujući i bijele plombe.

'Nije rijetkost da imate 5-godišnje djete kojemu date četkicu za zube, a on uopće ne zna čemu to služi, znači to dijete ne zna oprati zube i nije nikad vidjelo nekog da to radi', rekla nam je doktorica dentalne medicine Kaja Gmaz. Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori podatak da djeca u Hrvatskoj imaju najlošije zube u Europi. U prosjeku kod nas dijete ima više od četiri popravljena zuba, s karijesom ili izvađena.

'Zadnje mjesto dijelimo s Rumunjskom što se tiče 6-godišnjaka, odnosno zadnje mjesto s Bugarskom što se tiče dvanaestogodišnjaka', dodaje dr.Gmaz.

'Odluka Ministarstva zdravlja da djeca moraju imati zdrave trajne zube svakako će doprinjeti da to tako i bude, i mislim da se toga trebamo i držati', zaključuje. Najveća odgovornost je i dalje na roditeljima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook