Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra je obljetnica

Škabrnja: Tri dana će se obilježavati stradanje grada u Domovinskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolonom sjećanja koja će danas poslijepodne proći Škabrnjom počinje trodnevno obilježavanje 21. godišnjice stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu, a Škabrnjani će se prisjetiti mještana i branitelja, ubijenih i poginulih u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela u rano jutro 18. studenoga 1991.

Škabrnjani se danas okupljaju ispred crkve sv. Marije odakle u 16 sati kreće kolona sjećanja do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Škabrnji bit će predstavljena zbirka soneta 'Lipa moja Vilo' Ante Nadomira Tadića - Šutre.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Predrag Mišić - 2 "oprostio sam mu" Predrag Mišić branio je Vukovar od agresora na čijoj je strani bio - njegov brat: "Svaki razuman čovjek branio bi svoju kuću"

Sutra, na sam dan stradanja Škabrnje, središnja komemoracija na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se u 12 sati, nakon čega će povorka krenuti prema glavnom križu i spomen-obilježju za sve poginule u Domovinskome ratu na mjesnome groblju sv. Luke, gdje će biti položeni vijenci. Brojna izaslanstva položit će vijence na spomen-obilježje masovne grobnice, a misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije prevodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

>> Škabrnja ogorčena optužnicom protiv Mladića: 'On je bio naš krvnik'

Program obilježavanja završava u ponedjeljak, 19. studenoga, mimohodom Benkovac-Nadin-Škabrnja.

Ujutro, 18. studenoga 1991., srpsko-četnički agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na to ravnokotarsko mjesto. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U Škabrnji nema obitelji kojoj netko od najbližih članova nije stradao u Domovinskom ratu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene