Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadaju se najvećoj kazni

Škabrnja ogorčena optužnicom protiv Mladića: 'On je bio naš krvnik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za zločine počinjene u Hrvatskoj, Mladić, dakle, nije optužen pred Haaškim tribunalom. Posebno su na tu činjenicu osjetljive obitelji žrtava i mještani Škabrnje i Kijeva.

Mještani su jako razočarani optužnicom Ratku Mladiću. Škabrnja je mjesto u kojoj je živote prije 21 godinu izgubilo 100 mještana, a kuće su bile sravnjene sa zemljom. Pogođeni su time što Mladić za Škabrnju u Haagu neće biti kažnjen, a upravo njega smatraju najodgovornijim za masakr. Za počinjene ratne zločine odgovarala je samo Zorana Banić, koja je odslužila zatvorsku kaznu od 6 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama'' Slika nije dostupna Ratni zločin U Škabrnji ubio četvero civila: Odjeven u vojnu odoru dovezao se do obiteljske kuće te iz automatske puške ispalio više hitaca

"Krikovi su se čuli, tenkovi su išli, tuklo se sa svih strana. Ja sam bila u podrumu. Ne samo ja, nego je nas bilo 37 u podrumu. I tu je bila moja jetrva koja je bila trudnica", priča Senka Bilaver, mještanka Škabrnje.

Škabrnja je pala u studenom '91. Do kraja rata živote je izgubilo stotinu mještana. Mještane je optužnica šokirala. Za ratne zločine u Hrvatskoj Mladića se ne tereti. "Previše ogorčeni, jer on je vodio akciju u Škabrnji i on je bio glavni krvnik Škabrnje. Narod je izginuo, poginuo, a on optužen nije", kaže ogorčeni mještanin Škabrnje.

Na proširenju Mladićeve optužnice inzistirala je bivša premijerka Kosor. Haag je to odbio. Zapovjednik obrane ne krivi samo haaške suce. Za nekažnjavanje škabrnjskog zločina odgovornost je, tvrdi, puno veća.

"Promašaj hrvatskog pravosuđa, promašaj hrvatske diplomacije, promašaj, znači, svih ovih Vlada koji su vodile Hrvatsku u proteklih 20 godina", smatra Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje. Mještani očekuju oštru kaznu Mladiću. Sve što žele jest istina o padu Škabrnje.

Ratko Mladić još je 1992. godine na šibenskom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kijevu. Prije 7 godina Županijskom sudu u Zadru podnesen je zahtjev za provođenje istrage. Postupak je potom proslijeđen u Split. U Škabrnji su zbog toga nezadovoljni i radom hrvatskih pravosudnih institucija. Kako kažu, dosad su očekivali barem podizanje optužnice, a umjesto toga dobili su zločin bez zaslužene kazne.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene