Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SASTANKA VRHA HDZ-A

Premijer se od izbornog neuspjeha vadi napadajući medije: "Imamo evidenciju, to nisu lapsusi. Mediji nisu svete krave"

Aktualno Galerija Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Galerija 1/4 >>
Nakon sjednice vrha HDZ-a premijer Plenković ponovo se obrušio na televizije i ponovio da su namjerno krivo izgovarale ime HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića. Ponovo je ponudio kreativna objašnjenja izbornog neuspjeha u Zagrebu i Splitu.

Vrh HDZ-a danas je analizirao izborne rezultate. Nakon sastanka, premijer Plenković ponovo se obrušio na televizije i ponovio da su mediji namjerno krivo izgovarali i pisali ime HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića. Imao je objašnjenje i za izborni neuspjeh u Splitu. 

"Jedinstven je stav da je ovo uvjerljiva pobjeda HDZ-a", izjavio je Plenković nakon sastanka. "U našoj politici postupnog dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske ostvarili smo značajne iskorake. Izdvajam Varaždinsku županiju. Bilo je nekoliko rezultata koji nisu bili u skladu s našim očekivanjima, no ne možemo pobjeđivati svugdje i u svakom trenutku. Izvući ćemo neke pouke. Mi smo dominatna politička snaga", poručio je Plenković nakon sastanka. 

Komentirao je i poraz Radimira Čačića u Varaždinskoj županiji i nastavak suradnje na nacionalnoj razini. "Što se tiče izbora, dojam je dobar, a brojke su najbolji pokazatelj, moramo biti zadovoljni. Što se tiče suradnje s Čačičem, ona je bila jako dobra. Sutra imamo sastanak koalicije pa ćemo razgovarati", napomenuo je. 

O promjeni kadrova i ostavkama zbog podbačaja u Splitu i Šibensko-kninskoj županiji, Plenković kaže: "Nije se dogodilo ništa tako dramatično da bi morali donositi odluke takvog tipa. Ukupan dojam je pobjednički i jako dobar za HDZ".  

Osvrnuo se na HDZ-ove kandidate za gradonačelnika Splita i Zagreba te se ponovo obrušio na Puljka. 

"Vice Mihanović i Davor Filipović bile su glavne mete u medijskoj kampanji zadnja tri mjeseca i to je jedna vrsta agresije koja je sigurno utjecala na rezultate. Puljak se vrtio oko tri točke, vrtio je šuplju priču. On neka se pere od antisemita iduće četiri godine", poručio je premijer.

Plenković se danas prijepodne žestoko obrušio na komercijalne televizije ustvrdivši kako su namjerno pogrešno izgovarale ime HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Davora Filipovića. Nakon sastanka vrha stranke ponovo je objasnio svoju izjavu i ponovio svoj stav. Ne misli da je pretjerao. 

"Svi oni koje sam ja danas spomenuo su krivo navodili ime kandidata HDZ-a. Dogodilo se dva puta, imamo evidenciju. Isto se događalo i u nekim tiskovnim medijima. To nisu lapsusi, lapsus je Branko Bačić, ovo su namjerne stvari. To nije udar na medije. Nisu mediji svete krave, pa da o tome ne možemo govoriti. Lapsus? Pa nekoliko puta?", rekao je. 

Obrušio se i na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka koji je oštro osudio Plenkovićev napad na medije. 

"Čuo sam. Krajnje jedna bezobrazna i neprimjerena izjava predsjednika HND-a koji je znatno tiši i sporiji kada treba kritizirati Milanovića. Gospodin Zovko kada treba reagirati na Milanovića, obazriviji je. Sada se usudi govoriti o meni kao da je dovoljan jedan Lukašenko u Europi. To je izlaženje iz svih okvira i pristranost", smatra Plenković. Za predsjednika HND-a je rekao da je "poznat kao miran, tih, pristojan, civiliziran na svom radnom mjestu, a to je HRT".

Ponovo je rekao da su televizije namjerno krivo navodile ime HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba. "Ne možete navesti to slučajnošću", ponovio je. 

"Važno je da ono što sam govorio nije uvrijedilo niti jednog novinara. U nastupima je više puta opetovano bilo namjerno izgovoreno ili pisano ime Davora Filipovića", izjavio je premijer. Potom je upitao novinara N1 televizije kako se zove Filipović. 

"Zvali su ga Damir Filipović. Svaki puta je to bilo slučajno? Što bi ja trebao misliti? Da su ga svaki put zvali krivo? Ne, ja to izmišljam sada. Slučajno su ga svaki put zvali Damir", kazao je.

Tvrdi da ono što je danas izgovorio nije bio napad na novinare ili medije. "Što bi ja bio nervozan? Svaki put ću se usprotiviti manipulaciji", istaknuo je premijer.

"Gospodin Škoro je od mahom lijevih komentatora proglašen huškačem jer je napadao Možemo!, napadao je Tomaševića. Kad napada HDZ onda je on OK, onda nije problem. Vidite tu razliku?"

Ako Milanović napada medije, onda je to pitanje stila. Ako ja nešto kažem što nije napad nego istina, onda sam ja što? Lukašenko! E ne dam dvostruke kriterije!", pojašnjavao je premijer svoje tvrdnje i stavove. 

Ponovo se dotakao Puljka i njegovog zamjenika Bojana Ivoševića. 

"Ovo da se događa u nekoj demokraciji s više filtera onda bi udruge graknule - kako možeš imati antisemita? To je tema. Nije tema jel Vice idealan. Ja sam siguran da su fetivi Splićani sada oduševljeni", izjavio je premijer. 

 Analiza rezultata lokalnih izbora

"Već nekoliko sati traje sastanak Andreja Plenkovića s predsjednicima svih županijskih organizacija. Tek nakon toga počet će sastanak Predsjedništva. U HDZ-u kažu da su pobijedili i da su brojke uvijek najbolji pokazatelj. 45% gradova i općina i 75% županija odnosno 15 županija su dobili. Posebno naglašavaju da su po prvi puta u dvije županije na čelu dvije žene.

 

Plenković sa svojim timom sve analizira, a što se tiče podbačaja ono se odnosni na grad Split i Šibensko-kninsku županiju. Za očekivati je da će se razgovarati i o razlozima tih neuspjeha. Logično je da će se povući i pitanje odgovornosti čelnika tih županijskih organizacija, Ante Sanadera i Nedjeljka Duića. U HDZ-u kažu kako neće donositi nikakve odluke naprečac, no sasvim sigurno se to mora dodatno analizirati i vidjeti što promijeniti", javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene