Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLJEDNJE ODLUKE

Potvrđeno sufinanciranje udžbenika, Orešković uvjeren: 'Ova godina će biti sjajna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastala se tehnička vlada koja je na posljednjoj sjednici dala suglasnost Petrokemiji za kredit, donijela odluku o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola i donijela Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Tehnički premijer Tihomir Orešković najavio je kako neće biti sjednice Vlade sljedeći tjedan nego će se ista održati u tjednu nakon izbora. Na početku vladine sjednice dodao je kako je uvjeren da će podaci o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine biti odlični te da se može očekivati da nam krajem godine rejting agencije poboljšaju kreditni rejting.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Učenici u razredu Pripreme za jesen Vlada donijela nekoliko odluka koje će razveseliti roditelje školaraca: "Zasad sve teče prema planu"

'Danas nas očekuju rezultati BDP-a i ja sam optimist. Uvjeren sam da će ova godina biti sjajna da će deficit pasti ispod 3 posto, dug pada, izvoz raste, nezaposlenost pada, nadam se da će agencije podići naš rejting', kazao je Orešković te dodao da optimizam temelji na činjenici da su svi makroekonomski pokazatelji za drugi kvartal vrlo pozitivni. Posebno je pritom izdvojio pozitivna kretanja u potrošnji, što, kako kaže, pokazuje da je optimizam kod građana prisutan i u situaciji u kojoj se nalazimo.

Dodao je da Vlada drži kontrolu nad situacijom. "Dakle, držimo kontrolu, pozitivan rezultat imaju i sredstva povučena iz EU fondova", rekao je Orešković.

Po nedavno objavljenim podacima Ministarstva financija, RH je dosad ove godine iz EU fondova povukla 662 milijuna eura, odnosno oko 5 milijardi kuna te je 3 milijarde kuna u plusu u odnosu na uplate u europski proračun.

Samu sjednicu premijer Orešković započeo je čestitajući ministru pravosuđa Anti Šprlji na novorođenoj kćeri, poklonivši mu u ime Vlade plišanu igračku i čestitku.

'Investicije u europske fondove koje smo povukli imaju odlične rezultate, i čestitam svima na tome', poručio je Orešković te otvorio sjednicu Vlade na kojoj je tehnička vlada donijela odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017. Pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Pravo na sufinanciranje priznaje se u obliku novčane naknade u visini 50 posto od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred s Konačne liste odabranih udžbenika i pripadajućih nastavnih sredstava za svaku pojedinu školu, a prema odabiru iz Kataloga obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji prema kojoj će Siniša Kovačić do 1. listopada ostati vršitelj dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a.  Odluku je predstavio tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović te pojasnio kako se ovom Uredbom uređuje trajanje mandata ravnatelja javnog servisa koji bi umjesto dosadašnjih 6 mjeseci, javnom televizijom rukovodio 12 mjeseci.

Božo Petrov javio se za riječ te kazao kako članovi Mosta u Vladi razumiju da HRT treba imati Upravu no ne smatraju da je sadašnja Uprava ispunila svoju svrhu. 'Stoga MOST ne može podržati prijedlog Uredbe', kazao je Petrov.

Uslijedilo je glasovanje i sa 12 glasova za i 6 protiv usvojena je Uredba.

Gospodarski interes za Hrvatsku

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj sjednici u srijedu dala je suglasnost Petrokemiji za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u visini od 200 milijuna kuna radi restrukturiranja i konsolidacije i državno jamstvo, a Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobriti korištenje prekoračenja od 100 milijuna kuna na računu u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) radi tekuće likvidnosti.

Financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj te značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina.

Time će se otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje, rekao je Marić.

Također, dobivenim jamstvom kutinskoj će tvrtki biti omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava. Naime, istaknuo je Marić, prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.

"Vlada je svjesna važnosti Petrokemije ne samo za Kutinu i kutinski kraj, nego i za cijelu hrvatsku poljoprivredu. Odluku kakvu predlažemo da se ovakva situacija više nikada ne dogodi, odnosno da se niti jedna Vlada više ne nađe u ovakvoj situaciji. Ona nije naša krivnja, mi smo tu problematiku preuzeli i zato smo u ovu odluku unijeli određene financijske pokazatelje koje društvo mora ispuniti, odnosno ne smije prekoračiti, a prije svega se to odnosi na odnos njihovog duga prema operativnom poslovanju i financijskim rezultatima, ali i druge mjere koje će biti na odgovornost Ministarstvu gospodarstva i CERP-a, kako bi se na kvartalnoj bazi pratili financijski rezultati Petrokemije, a sve u cilju da se više nikad ne dogodi da ju Vlada praktički u zadnjem trenutku mora spašavati", istaknuo je Marić.

Četvrta točka dnevnog reda bio je Prijedlog uredbe o obrascu i načinu vrednovanja Gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koji je usvojen kao i Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu. Prijedlog je podržan.

Fondu za zaštitu okoliša odobreno prekoračenje

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlada je, pak, dala suglasnost za korištenje prekoračenja po transakcijskom računu Fonda, otvorenom kod HPB-a, od najviše 100 milijuna kuna, na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti.

Fond je, naime, u prvom polugodištu ove godine ostvario prihode od 552 milijuna kuna, a rashode i izdatke od gotovo 896 milijuna kuna, a kad se pribroji višak prihoda iz prethodne godine u visini od 248 milijuna kuna, ostaje mu gubitak od 96 milijuna, kazao je resorni ministar Slaven Dobrović.

Pojedini mediji proteklih dana pisali su da je Fond poduzetnicima koji su se uključili u posao energetske obnove obiteljskih kuća dužan od 50-ak tisuća do više od milijun kuna, što ih je dovelo u tešku financijsku situaciju. Navodno je Fond još do proljeća u roku od 30 dana od poslanog računa isplatio radove, a onda je pred ljeto nestalo novca.

Između ostaloga, Vlada je dala i suglasnosti za zaduženje pet općina i grada Velika Gorica.

Velika Gorica će se zadužiti kod OTP banke za 44,5 milijuna kuna, na rok od 7 godina, općina Gornji Kneginec kod OTP banke na 11,5 milijuna kuna na rok od 10 godina, a općina Goričan kod PBZ-a na 7 milijuna kuna i rok od 15 godina.

Općini Končanica Vlada je odobrila zaduženje kod PBZ-a na milijun kuna na rok od 5 godina, općini Orebić za zaduženje kod HBOR-a na 3,6 milijuna kuna s rokom otplate od 10 godina, a općini Sračinec za zaduženje kod HBOR-a na iznos od 4,7 milijuna kuna uz rok otplate od 15 godina.

Šesta točka dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe kod otoka Kudica, u Iškom kanalu i Prijedlog odluke o koncesiji u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja bijele ribe uz Dugi otok, između rtova Žman i Gubac . Prijedlog je usvojen

Vlada je raspravljala i prihvatila Prijedloge odluka o davanju prethodne suglasnosti vršitelju dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za sklapanje pravnog posla temeljem provedenog postupka javne nabave najma IBM softvera za središnje računalo, za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i okvirnog sporazuma za nabavu poštanskih usluga za potrebe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s društvom HP – Hrvatska pošta d.d. iz Zagreba.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o radu Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada za 2015. godinu te Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad XX. Nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu.

Prihvaćeni su i prijedlozi Programa kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Makedonije za godine 2016. – 2019. i Program suradnje u području kulture između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Albanije za razdoblje 2016. – 2019. (Hina/M.G.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene