Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Premijer Plenković o turističkoj sezoni: "Ova će biti najjača dosad"

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je da će ova turistička sezona biti najjača dosad. Na sjednici se također govorilo o obnovi te su produžene financijske olakšice za stanovnike Sisačko-moslavačke županije.

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je jučerašnju zajedničku sjednicu Vlade s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine.

"To je drugu zajednička sjednica u našem prvom i drugom mandatu, koja je prošla zaista jako dobro", poručio je pa zahvalio svim ministrima BiH na dolasku i sudjelovanju raspravi više od trideset točaka dnevnog reda.

"Hrvatska je i jučer dala snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema Europskoj uniji, ali i na reformskim procesima, koje predvodi novo Vijeće ministara. Želimo da ovaj sastanak bude poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja", rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Ostaci mađarskog helikoptera Dim iznad kanjona Čikole FOTO/VIDEO Objavljene prve fotografije ostataka mađarskog helikoptera, mještani u šoku: "Kao da je pala bomba na Hirošimu"

Osim toga, Plenković je napomenuo da je Hrvatska pokrenula proces predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju te ustvrdio da su se posjetom predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsoli u posljednja dva dana kompletirale međunarodne aktivnosti.

Također je podsjetio na to da je danas održana sjednica Vijeća za održivi razvoj.

"Prihvatili smo pregled ostvarivanja ciljeva Ujedinjenih naroda. Prema indeksu koji prati provedbu ciljeva, Hrvatska je na 12. mjestu od 166 zemalja. To je ohrabrujući podatak jer smo napredovali za 11 mjesta", rekao je.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg i Volodomir Zelenski - 3 Pa sad baš... Zelenski: "Ukrajina je dala moralnu snagu NATO-u i učinila EU ujedinjenijim no ikad prije"

Premijer je istaknuo i podatke o turističkoj sezoni.

"Imamo jako dobre podatke o turističkoj sezoni. Do jučer se bilježi pet-šest milijuna dolazaka, 20,4 milijuna noćenja. To je za 17, odnosno 11 posto više nego lani. Pritom je promet veći za šest posto nego rekordne 2019. godine. Obistinjuje se ono što smo rekli: da će nakon eura i Schengena ovo biti najjača sezona i što se tiče dolazaka i noćenja što se tiče prihoda", ustvrdio je.

Na kraju uvodnog obraćanja najavio je posjet Subotici u petak.

"Idemo na otvorenje Hrvatskog doma, gdje ćemo zajedno otvoriti kuću koju je financirala Vlada. Poslat ćemo poruku ohrabrenja hrvatskoj manjini u Srbiji, a planiran je i susret s premijerkom Anom Brnabić", rekao Plenković.

Obnova područja pogođenih potresom

Ministar Branko Bačić osvrnuo se na obnovu štete nastale u potresima te je rekao da je i u Zagrebu i u Petrinji iskorišteno više od sto posto alociranih sredstava.

"Preostalo je još devet dana do kraja roka u kojem je u potpunosti potrebno iskoristiti sredstava Fonda solidarnosti za obnovu zgrade javnog sektora i javne prometne i komunalne infrastrukture. S današnjim danom od milijarde i tri milijuna eura realizirana je milijarda i 228 milijuna eura. Odnosno, za 22 posto prešli smo predviđenu alokaciju", rekao je.

Također se osvrnuo na obnovu privatnih kuća i zgrada te je napomenuo da je od početka godine za to utrošeno 64,5 milijuna eura.

Vlada je na sjednici također usvojila prijedloge koji se odnose na produživanje olakšavanja financijske situacije građana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Do kraja godine nastavit će se s otpisivanjem i potraživanjem naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima.

Osvojen je i prijedlog kojim se do kraja godine produžilo korištenje autoceste A11 Zagreb - Sisak bez plaćanja cestarine te prijedlog kojim se na isti period produžio besplatni prijevoz vlakom za stanovnike pogođene potresom i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.

Također je usvojen prijedlog kojim se građane pogođene potresom do kraja godine oslobađa potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene