Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o epidemiji: ''Omikron je izgleda ipak blaži, ali smrtnost je i dalje visoka. Imali smo najveći tjedni broj slučajeva''

Vlada je održala sjednicu na kojoj je bilo riječi o izmjenama Zakona o tržištu rada, a ministar zdravstva je izvijestio o stanju s epidemijom.

Premijer Vlade s članovima će održati sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli"

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je porast cijena energenata rekavši da se mora ''jasno kazati da su svijet i Europa pogođeni rastom''. ''Prosječni rast cijena energenata u Europi za studeni prošle godine je 27 posto, a cijena plina za kućanstvo 40 posto. Hrvatska je tu iznimka, to se nije dogodilo za naša kućanstva'', rekao je.

''Do kraja travnja, odnosno do kraja sezone grijanja neće doći do rasta cijena. Gledamo koje ćemo mjere poduzeti kako bi prevenirali drastične cjenovne skokove'', kazao je.

Osvrnuo se i na stanje s koronavirusom. ''Vidimo da se stanje ne smiruje, omikron se širi. 50 posto svjetskih slučajeva je u Europi. Svjetska zdravstvena situacija predviđa da će, ako se ovako nastavi, u idući dva-tri mjeseca polovica europskog stanovništva biti zaražena omikronom. Premda je omikron zarazniji, čni se da izaziva blaže simptome, međutim smrtnost od virusa ostaje visoka'', kaže. Apelirao je na građane da se cijepe.

''U ovom tjednu imali smo 48.600 slučajeva zaraze. To je najveći broj u jednom tjednu, duplo više nego prije dva tjedna, a prag mrtvih je premašio 13.000'', istaknuo je.

Beroš o stanju u bolnicama

O epidemiološkoj slici je govorio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je istaknuo teško stanje u splitskom KBC-u, ali i u zadarskoj bolnici. Povećan broj hospitaliziranih pacijenata imaju KBC-i Split, Rijeka i Zagreb.

''Posebno žalosti što je od lipnja kada je usporio ritam cijepljenja preminulo 5000 naših sugrađana. Veći dio njih danas bi bio s nama da su se zaštitili cijepljenjem'', rekao je.

''Širimo kapacitete za testiranje. Prioritet nam je što ranija detekcija i izolacija. Sve potrebne odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva bit će objavljene danas'', kaže Beroš i dodaje da se u Hrvatskoj preklapaju četvrti i peti val te delta i omikron soj.

''Procjenjuje se da će idućih dana biti najopterećenije bolnice gdje je procijepljenog najmanja. Očekujemo daljnji rast broja novozaraženih. Zaražen je cijeli jedan grad veličine Karlovca, a u samoizolaciji grad veličine Zadra'', rekao je.

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu rada, kao i informacije o aktualnom stanju vezanom uz korona virus i potres.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene