Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toranj od 27 katova

Na blagdan svetog Dujma u Splitu otvoren najviši neboder u Hrvatskoj: "Zvonik katedrale je visok 60 metara, a mi smo na dvostruko većoj visini"

Aktualno Galerija Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 1 Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 1 Foto: Ante Cizmic / CROPIX Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 2 Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 2 Foto: Ante Cizmic / CROPIX Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 3 Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 3 Foto: Ante Cizmic / CROPIX Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 4 Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 4 Foto: Ante Cizmic / CROPIX +1 Obilježavanje blagdana svetog Duje u Splitu - 5 Galerija 1/6 >>
U Splitu se slavi blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada.

Ostaci svetog Dujma, zaštitnika grada, u procesiju Splitom krenuli su iz katedrale, nekadašnje kripte cara Dioklecijana. Umjesto punog kruga i povratka u katedralu, kao što je običaj bio stoljećima, staje se na Rivi. Tradicionalisti su nezadovoljni, ali Crkva odluku ne mijenja.

"Oni se najbolje prilagođavaju vremenu. To pokazuje i toliki interes da se dođe na svetog Duju, da znaju prepoznati kako te vjekovne svetkovine zapravo približiti", rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Pročitajte i ovo Marko Milić i Hrvoje Krešić Za Dnevnik Nove TV Glasnogovornik Vlade otkrio detalje pregovora i kada će Plenković potpise odnijeti na Pantovčak

Tradicionalni mirisi širili su se centrom. Planulo je pet tisuća porcija janjetine s bižima.

"Splićani su dan grada pretvorili u cijeli tjedan jer već toliko traju raznovrsne manifestacije i koncerti koji se održavaju na nekoliko gradskih trgova. Nakon pauze za ručak, Splićani su se vratili u grad, izvlači se tombola, a za utorak navečer je najavljen veliki koncert Petra Graše na Rivi, ali i vatromet kojim će proslava i završiti", objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.

Otvoren najveći neboder u Hrvatskoj

O proslavi je izvijestio i reporter Ivan Kaštelan, koji se javio s najvećeg nebodera u Hrvatskoj.

"Zvonik katedrale svetog Duje je visok 60 metara, a mi se nalazimo na gotovo dvostrukoj visini, na 115 metara visine. U pitanju je krov tornja od 27 katova, najviše zgrade u Hrvatskoj koja se, iako je počela s radom prošle godina, večeras i svečano otvara", rekao je.

"U pitanju je veliki kompleks u kojem je zaposleno gotovo tisuću ljudi, velika većina u uredima, ali i u hotelu koji je dobrodošao Splitu kojem kronično nedostaje kvalitetnog hotelskog smještaja", dodao je.

Pročitajte i ovo Stjepan Prnjat oslobođen - 4 Nepravomoćna presuda Hrvatski Escobar oslobođen teških optužbi: Sudilo mu se zbog zločina od prije 20 godina

S vrha se ne samo na Split, nego i na okolicu i otoke.

"Organizatori otvaranju najavljuju i svjetlosni spektakl, pravi laserski show koji će bit vidljiv nadaleko. Pa će tako svi oni koji su večeras u Splitu, uz vatromet na Rivi, imati još jedan razlog za pogledati u nebo", zaključio je.

Više o proslavi u Splitu možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene