Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ ZAKONSKIH PRIJEDLOGA

ODLUKA VLADE Ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Između ostalog, Vlada Andreja Plenkovića prihvatila je akcijski plan protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Održan je otvoreni dio 16. sjednice Vlade, na kojoj je bilo raspravljeno više zakonskih prijedloga. Premijer Andrej Plenković uvodno je najavio kako će u povodu skorog Dana međunarodnog priznanja RH biti održan niz programa i manifestacija, a gost će na njegov poziv biti i Donald Tusk. "Drago mi je da se predsjednica vratila s putovanja u SAD. Čuli smo se jučer, obavijestila me o glavnim naglascima", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić predstavio je izmjene i dopune Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji se usklađuje sa stečevinama EU-a. Njima se uređuje i korištenje glazbenih djela na internetu. Vlada je potom prihvatila izmjene i dopune te ih uputila u Hrvatski sabor. 

Prihvaćen je potom i Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kojim će se podrobnije determinirati, između ostalog, i izbor ravnatelja. Ravnatelji srednjih i osnovnih škola više neće morati imati licencu za ravnatelja, ali ostaje potreba utvrđivanja licence za rad u obrazovnim ustanovama.

Nakon pojašnjenja, Vlada je prihvatila i Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2015. o praćenju emisija ugljikova dioksida iz pomorskog prometa, izvješćivanju o njima i njihovoj verifikaciji. Prihvaćen je i Prijedlog uredbe o praćenju emisija stakleničkih plinova, politike i mjera za njihovo smanjenje u Republici Hrvatskoj, oba vezana uz usklađivanje s propisima EU-a.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je potom kako će RH provoditi nacionalni program za smanjenje i sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Time će se baviti tijela unutar državnih institucija koja su zadužena za poreznu i financijsku politiku. Nadodao je kako za provedbu neće biti potrebna dodatna sredstva iz proračuna. Ministarstvo financija upućivat će Vladi godišnja izvješća o provedbi akcijskog plana. Vlada je i ovu točku jednoglasno prihvatila.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković potom je obrazložio Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Zračna luka Dubrovnik d.o.o. za kreditno zaduženje kod Europske investicijske banke radi financiranja projekta "Razvoj zračne luke Dubrovnik". Naglasio je kako donošenje ove odluke neće imati odjeka na izvršenje proračuna za 2017. godinu. Kreditno zaduženje ukupne je vrijednosti od oko 246 milijuna eura.

Sredstvima EU-a osigurano je 158 milijuna eura, a Zračna luka treba pribaviti preostala sredstva, naveo je Butković. Iz vlastitih sredstava osigurat će 55 milijuna, a od Europske investicijske banke i HBOR-a dobit će kredit vrijedan 32 milijuna eura, i to na 15 godina po fiksnoj kamatnoj stopi. Vlada je potom odlučila kako će dati svoju suglasnost.

Ministar financija potom je obrazlagao prijedloge odluke o otpisu potraživanja s osnove kamata te o otpisu duga s osnove kamata dužnicima – fizičkim osobama, što je Vlada također odmah prihvatila. Usvojene su potom i redom ostale točke: polugodišnja informacija o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2016., za koju je Hrvatskom saboru dano pozitivno mišljenje, prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sporazumni prestanak primjene Konvencije između Kraljevine Nizozemske, u odnosu na karipski dio Nizozemske (otoci Bonaire, Sint Eustatius i Saba), i Republike Hrvatske o automatskoj razmjeni informacija o dohotku od štednje u obliku isplata kamata te izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, za studeni 2016. godine.

Nadalje, jednoglasno su prihvaćeni i prijedlog odluke o izmjenama Odluke o provedbi Pilot projekta za upravljanje ljudskim potencijalima te prijedlog odluke o kriterijima za određivanje stupnjeva tajnosti podataka Vlade Republike Hrvatske, čime je zaključen otvoren dio sjednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene