Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

UŽIVO Dan nakon burnog aktualca: Zastupnici o zaštiti potrošača, drogama, pranju novca...

Nakon burnog aktualnog prijepodneva, Hrvatski sabor je nastavio sjednicu raspravom o više zakonskih prijedloga..

Ugovor sklopljen na daljinu putem telefona ubuduće će se smatrati sklopljenim tek nakon što potrošač trgovcu dostavi potvrdu svoje suglasnosti o njegovu sklapanju, novina je koju donose izmjene Zakona o zaštiti potrošača, o čijem konačnom prijedlogu u četvrtak raspravlja Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

"Takvu potvrdu potrošač će moći dati na klasičan način, potpisanu na papiru, ali i putem e-pošte", precizirao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Istaknuo je i kako će teret dokaza o zaprimanju te potvrde biti na trgovcu, pa će kod eventualnog spora trgovac biti taj koji će morati dokazati da je došlo do sklapanja ugovora, a ne sam potrošač.

Zakon se mijenja kako bi se uskladio s EU-ovom Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi kojom se propisuje da se obveza isticanja dviju cijena, redovne i snižene, odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Predloženo objavljivanje više informacija za potrošače

Izmjenama se jasnije određuje i da regulatorna tijela imaju obvezu osnivanja svojih savjetodavnih tijela te se predlaže njihovo osnivanje samo u jedinicama lokalne samouprave, ne i u jedinicama područne (regionalne) samouprave. Predlaže se i da udruge za zaštitu potrošača objavljuju na svojim mrežnim stranicama popise jedinica lokalne samouprave te trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici.

U cilju informiranosti potrošača predlaže se da takve popise Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama. Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predviđeno je da će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona navodi se da se javni pristup Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata uvodi radi daljnjeg povećanja transparentnosti podataka o stvarnom vlasništvu i smanjenja mogućnosti zloupotrebe pravnih subjekata za prikrivanje identiteta stvarnih vlasnika kao eventualnih počinitelja kaznenih djela pranja novca, uključujući i porezne prijevare te za sprječavanje financiranja terorizma.

Zakon o suzbijanju zlouporabe droga

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani.

Definiranje pojma "novih psihoaktivnih tvari" neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju.

Zastupnici će raspravljati i o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o nasljeđivanju koji uređuje pravo nasljeđivanja te pravila po kojima sud, druga tijela i ovlaštene osobe postupaju u nasljednim stvarima.

Podsjetimo, u srijedu je na aktualnom satu ministar obrane Damir Krstičević burno je reagirao na poklon iz redova SDP-ovih zastupnika. Kad je njemu i premijeru Plenkoviću Franko Vidović poklonio, kako je rekao, "jedine avione koje će vidjeti", ministar je naprosto eksplodirao.

Nakon toga, Nikola Grmoja optužio je premijera Andreja Plenkovića da je na njega fizički nasrnuo u Saboru. Premijer Andrej Plenković kazao je nakon toga da nije 'puknuo'. "Ja sam njega išao pitati tko je veleizdajnik, ali je čovjek izašao iz Sabora", dodao je. (Hina, M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene