Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Sjednica Sabora (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnike ovog tjedna očekuje buran radni tjedan u kojem bi se konačno trebalo glasati o tzv. lex LNG-ju, Hrvatski sabor plenarno zasjedanje nastavlja u srijedu raspravom o prijedloga Zakona o lovstvu, nakon kojeg slijedi i izvješće pučke pravobraniteljice za prošlu godinu.


U izvješću su, u odnosu na postupanja tijela javne vlasti u svim područjima zaštite ljudskih prava i sloboda, predložene 231 preporuke, Vlada se u svom mišljenju konstruktivno očitovala o 109 preporuka, od kojih je 55 prihvatila, ali se na više od polovice njih nije se očitovala.

Vezani članci Sabor Završena trakavica! Dobronić izabran za šefa Vrhovnog suda, prisegu će dati u ponedjeljak Pobuna u Saboru VIDEO Pogledajte početak cirkusa u Saboru: "Nećete u Čavoglave", a onda i - "Pakao. Prvo pjevanje"

Pravobraniteljica napretkom ocjenjuje donošenje Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije, izmjene zakona o socijalnoj skrbi i o nasilju u obitelji kojima je uvedena zaštita starijih osoba kao posebne kategorije.
Upozorava i kako petina građana živi u riziku od siromaštva, socijalne naknade ne omogućavaju podmirenje osnovnih životnih potreba, a posebno su ranjive starije osobe.

Prvi put je zaprimljen najveći broj pritužbi o kršenju radnih i službeničkih odnosa, a koji se odnose na diskriminaciju temeljem dobi pri traženju posla.

Zabrinjava nesiguran status zaposlenih, u prvom redu onih koji imaju ugovore o radu na određeno vrijeme.
U pravosuđu se najveći broj pritužbi odnosi na zlouporabu položaja i ovlasti te dugotrajnost sudskih postupaka. Sustav besplatne pravne pomoći, kako ocjenjuje pravobraniteljica, nefunkcionalan je, a uočeno je kako građani u 65 posto slučajeva zbog neznanja ili nepovjerenja u institucije ne prijavljuju diskriminaciju.
U odnosu na diskriminaciju temeljem etniciteta, najzastupljenija je diskriminacija u odnosu na Srbe, Rome te azilante.

I dalje je, navodi se, prisutan problem opskrbe električnom energijom u ruralnim područjima naseljenim pretežito Srbima povratnicima te je 126 sela i zaselaka bez električne energije. Čak 40 posto romskog stanovništva nema dovoljno sredstava za nabavku hrane i plaćanje režija, a prisutna je i segregacija u području njihova obrazovanja.

Kada je riječ o socijalnoj skrbi, najčešće pritužbe odnosile su se na premale socijalne naknade, dugotrajnost vještačenja, neodobravanja jednokratne pomoći te neujednačeno postupanje.
Rizik od siromaštva u Hrvatskoj je 19,5 posto, no postoje velike razlike po županijama gradovima i općinama, nema dovoljno skloništa, pučkih kuhinja, a u ruralnim područjima nedostaje infrastruktura, osobito što se tiče javnog prijevoza.

U četvrtak lex LNG

Zastupnici bi, suprotno uobičajenoj praksi glasanja petkom, ovoga tjedna trebali glasati već u četvrtak, među ostalim i o Zakonu o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNGPrijedlog tog zakona u javnosti i struci izazvao je brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a SDP-ova oporba, nezadovoljna što se zakon našao u hitnoj proceduri, na njega je uložila rekordnih 360, od ukupno 380 amandmana.

Izjašnjavanje o tim amandmanima u petak je trajalo gotovo šest sati, a u četvrtak bi se o njima konačno trebalo glasati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju