Idući tjedan na redu bi trebalo biti i glavanje o takozvanom Lex LNG-ju. Prođe li zakon, posljedice će se, smatraju stanovnici Krka, odraziti na život cijelog otoka.

Galerija


Kvarnerski ribari boje se da bi zbog plutajućeg LNG terminala njihove mreže mogle ostati prazne.

Vezani članci LNG terminal u Omišlju - 2 Omišljani očajni zbog buke: "Probudi te u kući sa zatvorenim prozorima" Slika nije dostupna Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku

"S LNG-jem gubimo sve: kvalitetu mora, kvalitetu kvarnerskog škampa, a svi znamo da nema boljeg", rekao je ribar Adriano.

U strahu su i gosti koji na Krku ljetuju godinama.

"Zovu me stalni gosti i pitaju me što će s tim biti. Govore mi da neće doći ako do toga dođe", rekao je Boris Pržulj, samostalni iznajmljivač.

Da turizam i poljoprivreda na otoku idu ruku pod ruku, zna i Mirko. Posljedice, smatra, neće zaobići ni njegove pčele.

"Živimo od turizma. Terminal će sigurno imati utjecaj na promjenu klime i uvjete pčelarenja", rekao je.

Uzgajivači smilja nadaju se da za poljoprivredne kulture s ekološkim certifikatom neće biti straha.

"Agencija će nas prva obavijestiti da je došlo do nekih promjena i da ekološki certifikat dolazi u pitanje, ali ja se nadam da do toga neće doći", rekao je Emil Smeraldo, uzgajivač smilja.

Objašnjenja vladajućih mnogima su nedostatna

Vladajući tvrde da je projekt siguran, a njime će se, poručuju, osigurati i ekonomska dobit. Premijer Plenković rekao je da je to strateški projekt koji podržava Europska unija i koji će Hrvatsku staviti na energetsku kartu Europe. Poručio je i kako će terminal osigurati novi izvor plina zemljama članicama u središnjem i istočnom dijelu Europske unije.

Za ekologe to je objašnjenje nedovoljno. "Da je projekt dobar, ne bi mu trebao poseban zakon koji će ga gurati", rekla je Marijana Cvjetić Piršić iz Eko Kvarnera.

Otočani vjeruju da će saborski zastupnici čuti njihove želje i odlučiti ne podržati zakon.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju