Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vjeruju obećanjima vlasti

Kako će izgledati život na Krku s LNG terminalom? Za budućnost strahuju ribari, pčelari, ugostitelji, ekolozi...

LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3
LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Idući tjedan na redu bi trebalo biti i glavanje o takozvanom Lex LNG-ju. Prođe li zakon, posljedice će se, smatraju stanovnici Krka, odraziti na život cijelog otoka.

Kvarnerski ribari boje se da bi zbog plutajućeg LNG terminala njihove mreže mogle ostati prazne.

Pročitajte i ovo Terminal u Omišlju - 2 janaf i LNG terminal Krk postaje jedna od važnijih točaka na karti Europe: "Hrvatska je tu da bi osigurala opskrbu naftom Mađarskoj, ali i drugim zemljama EU-a" Slika nije dostupna Sredstva CEF-a Hrvatskoj odobreno 102 milijuna eura za projekt LNG terminala na Krku

"S LNG-jem gubimo sve: kvalitetu mora, kvalitetu kvarnerskog škampa, a svi znamo da nema boljeg", rekao je ribar Adriano.

U strahu su i gosti koji na Krku ljetuju godinama.

"Zovu me stalni gosti i pitaju me što će s tim biti. Govore mi da neće doći ako do toga dođe", rekao je Boris Pržulj, samostalni iznajmljivač.

Da turizam i poljoprivreda na otoku idu ruku pod ruku, zna i Mirko. Posljedice, smatra, neće zaobići ni njegove pčele.

"Živimo od turizma. Terminal će sigurno imati utjecaj na promjenu klime i uvjete pčelarenja", rekao je.

Uzgajivači smilja nadaju se da za poljoprivredne kulture s ekološkim certifikatom neće biti straha.

"Agencija će nas prva obavijestiti da je došlo do nekih promjena i da ekološki certifikat dolazi u pitanje, ali ja se nadam da do toga neće doći", rekao je Emil Smeraldo, uzgajivač smilja.

Objašnjenja vladajućih mnogima su nedostatna

Vladajući tvrde da je projekt siguran, a njime će se, poručuju, osigurati i ekonomska dobit. Premijer Plenković rekao je da je to strateški projekt koji podržava Europska unija i koji će Hrvatsku staviti na energetsku kartu Europe. Poručio je i kako će terminal osigurati novi izvor plina zemljama članicama u središnjem i istočnom dijelu Europske unije.

Za ekologe to je objašnjenje nedovoljno. "Da je projekt dobar, ne bi mu trebao poseban zakon koji će ga gurati", rekla je Marijana Cvjetić Piršić iz Eko Kvarnera.

Otočani vjeruju da će saborski zastupnici čuti njihove želje i odlučiti ne podržati zakon.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene