Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poznat datum

Potvrđeno za Dnevnik Nove TV: Unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a donosi odluku o datumima i postupcima za provedbu unutarstranačkih izbora.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u petak da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. ožujka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

"Izbori za predsjednika stranke bit će 15. ožujka, a ako bude drugog kruga on će biti 22. ožujka. Na tim izborima, osim predsjednika, biramo izravno i zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika", rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su glavna tema bili priprema za unutarstranačke izbore. Prije toga na istu temu održana je i sjednica Predsjedništva HDZ-a.

 

Glavni tajnik HDZ-a rekao je kako bi, prema dogovoru na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, unutarstranački izbori bili raspisani 7. veljače nakon čega bi krenula procedura izbora za predsjednika, njegova zamjenika te četiri potpredsjednika.

Također bi se proveli i izravni izravni izbori za predsjednike županijskih, gradskih i općinskih odbora i njihove potpredsjednike. Uz to, birali bi se i temeljni ogranci, gradski, općinski i županijski odbori. Ti izbori bi bili 5. travnja, a drugi krug 19. travnja.

Sve završava Saborom HDZ-a

Sve bi završilo Saborom HDZ-a na kojem bi izabrali članove Predsjedništva te Nacionalnog odbora – novo tijelo koje zamjenjuje sadašnji Središnji odbor, rekao je Jandroković. "To bi bilo 16. svibnja", pojasnio je.

Glavni tajnik HDZ-a najavio je i da će se najvjerojatnije početkom veljače održati sjednica Nacionalnog vijeća koje će i formalno raspisati unutarstranačke izbore.

"Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog procesa izbora. Prvi puta u povijesti HDZ-a izravno biramo sa više kandidata predsjednika HDZ-a, zamjenika i potpredsjednike", naglasio je Jandroković.

Očekuje da će na unutarstranačkim izborima biti puno kandidata i puno onih koji će birati, a glavni cilj je da HDZ pokaže snagu kako bi iz tog procesa otišla poruka da su i na idućim parlamentarnim izborima spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

Željeli bi jednaku zastupljenost oba spola

Jandroković je, na novinarski upit, pojasnio da će izbori biti raspisani 7. veljače nakon čega ide proces uređivanja biračkih popisa, a kandidati moraju skupiti potpise do 15 dana prije izbora. Tako bi se oko 1. ožujka i znali tko su kandidati za najvažnije funkcije – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. Dodao je i da će ukupni broj članova biti definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000 članova.

Jandroković je rekao i da će na unutarstranačkim izborima moći glasovati svi članovi i neće to uvjetovati plaćanjem članarine. "Moći će se birati i kandidirati svi članovi i članice HDZ-a", naglasio je.

Naveo je i da na Predsjedništvu HDZ-a nitko nije najavio svoju kandidaturu već su se samo definirali procedure i rokovi. Naveo je da će kandidatima biti na raspolaganju stranačke prostorije, definirat će se pravila kampanje, etički kodeks te ravnomjernu zastupljenost oba spola.

"Željeli bi da oba spola budu barem blizu po zastupljenosti u svim stranačkim tijelima", rekao je. Jandroković je rekao i da će pri izboru predsjednika, zamjenika, potpredsjednika te deset članova Predsjedništva težiti onim postotcima koji su definirani zakonom za izbor za Hrvatski sabor i za tijela jedinica lokalne samouprave.

 

Bez komentara o ministru Kujundžiću

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uoči sjednice nije htio davati izjavu novinarima niti odgovarati na njihova pitanja.

Nitko od onih koji su ulazili na sjednicu Predsjedništva stranke nije htio komentirati posljednja događanja vezana uz aktualnog HDZ-ovog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Milošević za promjenu

Domagoj Ivan Milošević kazao je da je uvijek za promjene.

"Ja sam uvijek za promjene koje dovode sve nas u bolju poziciju i koje dovode do napretka. Ja mislim osobno da će na izborima u HDZ-u pobijediti onaj kandidat umjesto svojeg ega ponudi i momčad i jasnu viziju i program za sljedećih desetak godina", dodao je.

Brkić kazao da nije Nostradamus

"Kad se donese odluka, vidjet ćemo kada će biti izbori, kako će se i koga će se birati. Svim kandidatima poručujem da budu odgovorni i da tu utakmicu unutar stranke odigraju fer i pošteno s konkretnim programima. Onaj tko bude najbolji - taj će pobijediti.

Rekao sam da ću se kandidirati za jednu od funkcija, a za koju - još ću odlučiti. Nastojao sam do sada biti realan političar, nadam se da ću i sada dobro procijeniti za koju ću funkciju moći dobiti povjerenje članstva", kazao je Milijan Brkić uoči sjednice. Na pitanje novinara misli li da će Plenvković pobijediti na unutarstranačkim izborima, odgovorio je da nije Nostradamus.

Šeks komentirao Resslerovu izjavu

Vladimir Šeks komentirao je raniju izjavu Karla Resslera prema kojoj nitko nema njegovu bianco podršku.

"Ja sam za njegovu izjavu doznao nekoliko dana kasnije. Kada sam to doznao, nisam bio sretan zbog toga i rekao sam mu da je tom izjavom kojom ne daje nikome bianco podršku, da je to jedna nesretna i nespretna izjava i da će ona se dignuti na vrlo visoku potenciju, što se i dogodilo. Ali Karlo Ressler nije izdao Plenkovića, nije izdao ni sebe. On je mlad čovjek, u HDZ-u vlada demokracija, a on je izratzio svoje mišljenje", objasnio je Šeks.

Murganić i Žalac otkrile koga će podržati

Nada Murganić, bivša HDZ-ova ministrica novinarima je rekla da će na izborima podržati Plenkovića. Na pitanje o imovinskoj kartici ministra zdravstva Milana Kujundžića odgovorila je da nije to baš pratila.

"Nisam baš previše pratila. Teško je u to sada ući tko što ima. Te imovinske kartice meni nisu interesantne osim moje, koja je uredna", kazala je Murganić, a na pitanje novinara postoji li politička odgovornost u Hrvatskoj odgovorila je kratko: "Sve postoji".

Još jedna bivša HDZ-ova ministrica, Gabrijela Žalac, kazala je na uoči sjednice Predsjedništva stranke da će podržati Plenkovića.

Kujundžić komentirao posljednja događanja

Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je istragu njegove imovine i kazao da je uredno platio porez u iznosu koji mu je odredila Porezna uprava.

Osudio je napad na novinarku i pozvao novinare da, nakon što istraže njega, krenu u istragu onih koji sjede u Saboru.

Bačić najavio da će biti odlučeno o datumu izbora

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić najavio je da će na sjednici u petak biti donesena odluka o datumima i postupcima za provođenje unutarstranačkih izbora.

Dodao je da je uvjeren kako će unutarstranački izbori u HDZ-u biti praznik demokracije.
"Želimo da se naši unutarstranački izbori održe na vrlo visokoj demokratskoj razini, koja će svakako doprinijeti snaženju HDZ-a", kazao je Bačić.

Na upit novinara hoće li aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imati protukandidata kazao je kako će to vidjeti kada se raspišu izbori i krene u kampanju. "Svi koji mogu, koji se odluče, HDZ će im omogućiti ravnopravnu utakmicu", poručio je Bačič.

"Želimo provesti izbore demokratski i transparentno, bitno je da iz njih iziđemo još jači, spremni za pobjedu na parlamentarnima izborima. I zato moramo, bez obzira na pojedina različita stajališta, biti skupa. Zajedništvo je snaga HDZ. Kada smo složni, nitko nas ne može pobijediti", kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tim povodom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene