Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjednica Odbora za ustav trajala je tek nekoliko minuta.


Nakon što je jučer odgođena zbog, kako je rekao Peđa Grbin, određenih dvojbi oko prijedloga kandidata, sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je trajala tek nekoliko minuta.  Točnije Odbor za ustav trajao je tek 4 minute.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kada se Vlada bavi želucima to joj je preči posao nego da se bavi stražnjim dijelom tijela' Slika nije dostupna Dan odluke: Hoće li Sabor raspisati referendum o braku?

'Informiran sam da dogovor još uvijek ne postoji i nisu se stekli uvjeti za održavanje sjednice i utvrđivanje kandidata. Ja sam učinio sve što sam mogao', rekao je Robert Podolnjak.

'Vrlo intenzivno razgovaramo i imamo sastanke i pokušavamo doći do rješenja da ne dođemo u situaciju a Ustavni sud nema kvoruma Već danas popodne ćemo imati razgovore, proces nije lagan Izražavam optimizam da ćemo u idućih nekoliko dana to postići', rekao je Dražen Bošnjaković.

Uoči sjednice Grbin je poručio sljedeće:

'Kao što smo jučer i zatražili dobili smo odgodu kako bi se pokušali dogovoriti oko kandidata za Ustavni sud RH jer je želja nas iz SDP-a u Ustavni sud izaberemo one kandidate iza kojih se poslije godinama neće potezati repovi. Mi smo nastavili s razgovorima, ne znam hoćemo li ih uspjeti okončati danas do sjednice u 13.30. Vjerojatno nećemo, ali smo itekako svjesni da idućeg utorka ističe rok i da je naša izuzetna obveza, i prema građanima i prema institucijama koje bi trebale donositi važne odluke, da taj dogovor i postignemo'., kazao je Grbin uoči sjednice Odbora.

Na pitanje koji su to kandidati sporni SDP-u i s kojom su ponudom išli prema HDZ-u Grbin je kazao kako se tu ne radi o nekakvnim ponudama već o razgovorima.  'Radi se o želji da se kasnije priča o tome koliko su to kvalitetni ljudi i što su dobroga učinili a ne gdje su bili i što su radili ili slično, jesu li muljali... Jednostavno, da nemaju one repove koji se smatraju negativnima. Mi vjerujemo da se itekako može postići dogovor oko takvih kandidata. Mi smo uvjereni da oni kandidati koje mi predlažemo HDZ-u su apsolutno nesporni i besprijekorni po tom pitanju i od kolega tražimo da nam odgovore na isti način. Nekakav dogovor smo postigli, da vam sad ne spominjem imena i po blatu dodatno povlačim neke kolege. Vidjet ćemo. Danas, sutra ili najkasnije u ponedjeljak je li taj dogovor moguć'.

Na pitanje je li neodgovorno državu dovesti u ovakvu situaciju Grbin je kazao: 'Nakon četiri mjeseca pregovora vi par sati prije dobijete ono što drugi nudi, to je strašno. Sami zaključite tko je tu neodgovoran', kazao je Grbin.

Neslužbeno se doznaje kako je HDZ povukao kandidaturu Marka Babića te na listu kandidata ponovno uvrstio Maria Jelušića. No, SDP-u su i dalje sporni kandidati Davorin Mlakar i Snježana Bagić.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) izjavio je u srijedu kako, nakon još jedne odgode sjednice na kojoj je taj Odbor trebao utvrditi prijedlog kandidata za izbor 10 sudaca Ustavnog suda, ne može jamčiti da će se imenovanje provesti do 7. lipnja, od kada će Ustavni sud ostati na šest sudaca, nedovoljno za donošenje odluka.

"Sada ćemo vjerojatno promašiti rok koji smo sami odabrali, što je loša poruka javnosti. Ovaj put imamo stvarno izvanredno dobre kandidate i propustiti priliku da izabremo najbolje je vrlo loše", kazao je Podolnjak novinarima, nakon što je na zahtjev SDP-a po drugi put odgođena sjednica na kojoj je Odbor trebao utvrditi listu kandidata za Ustavni sud.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju