Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug prema veledrogerijama

Situacija nikad nije bila gora, na listu gotovo svaki dan dolazi nova bolnica koja ne podmiruje obveze: ''Sustav nije održiv''

Veledrogerije od polovice siječnja bilježe dramatičan pad uplata za već isporučene lijekove i medicinske proizvode bolnicama i ljekarnama diljem Hrvatske – dug je početkom ožujka skočio na alarmantnih šest milijardi kuna.

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, a dug je početkom ožujka dosegnuo razinu od čak 6 milijardi kuna, što je oko polovice duga u sustavu zdravstva. Unatoč opetovanim upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija posljednja dva mjeseca te najavama nadležnih iz Vlade RH o nastavku pregovora, odgovora ni rješenja i dalje nema, pa tako ni značajnijih uplata.

''U nešto više od tjedan dana broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22'', rekla je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito. Nastavi li se ovom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje, koje svoja plaćanja ne vrše u zakonskom roku od 60 dana. Situacija nikad nije bila gora – bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom prema veledrogerijama, a one polako ostaju bez lijekova.

''Sustav nije održiv. Veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda", istaknula je Percač. Dio bolnica posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek deset posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama prešao 150 dana.

Zbog toga se nastavlja s isporukom onoliko robe koliko zdravstvene ustanove mogu platiti (1:1). Istovremeno, veledrogerije redovito i u roku plaćaju sve poreze i doprinose jer bi ih, u suprotnom, ista država koja im duguje više od šest milijardi – ovršila. Zbog toga, institucije u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave ne bi smjele generirati nelikvidnost.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dug probio sve rekorde Što ako se pacijenti neće imati čime liječiti: "S time se nijedan liječnik u Hrvatskoj u 21. stoljeću ne bi smio nositi sam"

Pročitajte i ovo Europa čeka povećane isporuke cjepiva - 4 Na vidiku nova cjepiva AstraZeneca i Pfizer najavili isporuku više doza Europskoj uniji, Macron: "Ubrzat ćemo stvari u narednom razdoblju"

HUP koordinacija veledrogerija nastavlja redovito ažurirati Brojač duga na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 % državnog proračuna. ''Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje'', istaknuli su iz HUP-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene