Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić danas je, nakon konzultacija s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, izjavio je kako vijest iz SDP-a da čelnik te stranke Zoran Milanović preuzima odgovornost za sastav vlade lijevog centra ne mijenja stav HDSSB-a oko toga kome će se prikloniti, jer će to, naglasio je, biti ona opcija koja zajamči razvitak Slavonije i Baranje.


"To (Milanović umjesto Ljube Jurčića) je unutarstranačka stvar onih koji pretendiraju na sastav vlade i to ne mijenja naš stav. Poznati su nam predizborni programi i obećanja, ali HDSSB traži čvrsta jamstva da će se realizirati ono što se dogovorimo prije nego donesemo konačnu odluku kome ćemo se prikloniti", rekao je Šišljagić.

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek''

"HDSSB će voditi svoju politiku neovisno od toga što neki čekaju i kalkuliraju", dodao je, a na upit bi li podržao vladu koju sastavi SDP odgovorio je: "zašto to ne bi bilo moguće ako je u interesu Slavonije i Baranje".

Predsjednika Mesića izvijestio je, kaže, da će se trojica HDSSB-ovih zastupnika u Hrvatskom saboru zalagati za veća ulaganja u Slavoniju i Baranju, za razvoj tamošnje poljoprivrede "jer Slavonija i Baranja više ne žele biti samo sirovinska baza".

Inzistirat će i na ravnomjernom razvoju i regionalizaciji Hrvatske, decentralizaciji, posebno fiskalnoj, značajno veća sredstva za lokalnu samoupravu.

Šišljagić je naglasio da će se zauzimati za reformu pravosuđa, neovisno sudstvo i pravnu državu, rekavši kako mu je žao što s njim i Ivanom Drmićem na konzultacije s Predsjednikom nije došao treći HDSSB-ov zastupnik, Branimir Glavaš koji se zbog optužbi za ratni zločin nalazi u pritvoru.

Istaknuo je kako nije imao vremena za formalnu proceduru traženja dopuštenja da se Glavašu omogući da dođe na konzultacije, te izrazio nadu da će mu pravosuđe to dopustiti nakon objave konačnih rezultata izbora i početka drugog, završnog kruga konzultacija.