Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati ostaju bez božićnica već ove godine, a regresa u 2013. godini.


Završeni su današnji pregovori između Vlade i sindikata. U petak se nastavljaju. Sindikati razmatraju zahtjev Vlade da se odreknu naknade za prijevoz, u zamjenu da im se ne smanji postotak plaća s 0,5 na 0,3 po godini staža.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavak pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru Slika nije dostupna NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Završio sastanak Vlade i sindikata

Sa smanjenjem postotka za minuli rad Vlada bi do kraja godine uštedjela 500 milijuna kuna, dok se na prijevoz odnosi 1 milijarda. U tom će smjeru ići i rasprava, kome bi se naknada za prijevoz uskratila, a kome ne.

Sindikati su se za ovu godinu pristali odreći božićnice te su pristali na smanjenjenje dnevnica, a iduće godine se uz to odriču i regresa te jubilarne nagrade.

'Spremni su ovi sindikati ući u' fajt' za taj prijevoz koji stvarno koriste radnici kojima treba, a ne da se sada događa da zato što košta to milijardu kuna nam nadrljaju oni radnici koji stvarno koriste taj prijevoz. Nikada se nismo više odrekli nego što smo sada. Kožu nam ogulit baš ne mogu i vjerujem da im to nije namjera, vjerujem', rekla je Spomenka Avberšek.

Iako se postavljalo pitanje može li se dogoditi da Vlada otkaže ugovore pa ih sindikati potom tuže i da u konačnici to sve bude još skuplje za državu, čini se da od toga ništa.

Naime, Vlada do sada nije pogriješila u niti jednom proceduralnom koraku baš da bi izbjegla bilo kakvu eventualnu tužbu, a toga su svjesni i sindikalisti.

>> Niti nakon trećeg kruga, nema dogovora između sindikata i Vlade

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.