Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praznik demokracije

Sindikati do sada prebrojali 720.078 potpisa, a broj nije konačan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su objavili da su prikupili najmanje 720.078 potpisa na peticiji za referendum o ZOR-u.

Prema njihovim riječima, broj nije konačan i još će rasti. Tako jutros situacija izgleda još bolje za sindikate i sve koji su potpisali peticiju, a Vlada će čini se, imati o čemu razmišljati.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba"

Broj od 720.078 popisa građana privremeni je podatak koji su čelnici pet sindikalnih središnjica objavili na konferenciji za novinare. Liste još pristižu, pa broj nije konačan. O točnom broju potpisa i o daljnjim aktivnostima organizacijski odbor izvijestit će u srijedu, 30. lipnja, na konferenciji za novinare, najavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević.

Čelnici sindikalnih središnjica ocijenili su da je broj prikupljenih potpisa pobjeda građana i zajedničkog rada svih sindikata, te jasna poruka hrvatskoj političkoj eliti da treba razumijeti signale vremena.

'Ovo je pobjeda građana hrvatske države, iako će prava pobjeda biti tek kada dođemo do Zakona o radu po mjeri radnika i vlast natjeramo na zaokret u načinu vladanja', kazao je Matijašavić.

Krešimir Sever je istaknuo kako je 9. lipnja počeo period nove demokracije za Hrvatsku, te 'da bi se gospoda draga u Vladi trebala zamisliti nad praznikom demokracije ususret blagdanu hrvatske neovisnosti'.

Sindikati su izjavili da su tisuće ljudi bez posla, te da će se oni i dalje boriti za sva njihova prava, kao i za to da dobiju posao, te za zdravstveno i za mirovinsko osiguranje, naveo je Matijašević.

'Vlada bi se trebala zamisliti što je uzrokovalo ovakav odaziv. Prikupili smo između 15 do 20 posto potpisa, što potvrđuje golemo nezadovoljstvo naroda, kao i činjenicu da sindikati, kad su ujedinjeni, što se sada prvi put dogodilo, mogu napraviti puno', istaknuo je Vilim Ribić.

Noćas suzdržane procjene brojeva

'Sa zadovoljstvom mogu objaviti da smo prikupili dovoljan broj potpisa, da smo osjetno prešli 505 tisuća', objavio je noćas koordinator sindikalnih središnjica za prikupljanje potpisa i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Sindikati su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o radu.

Matijašević se zahvalio svim građanima koji su potpisali peticiju, te posebno volonterima koji su danima marljivo prikupljali potpise diljem zemlje.

Istaknuo je također kako je veoma žalostan jer su, kako je rekao na zadnji dan prikupljanja potpisa za referendum, dobili poziv od ministra Đure Popijača da dođu na razgovor u Vladu. Dodao je kako do toga neće doći jer ih potpisi koje su prikupili obvezuju na to da svoj naum i obećanje provedu do kraja, tj. da Hrvatska po prvi put od svoje neovisnosti održi referendum.

Za utemeljenost zahtjeva za raspisivanjem referenduma sindikati su od 9. lipnja do srijede, 23. lipnja trebali skupiti 449.506 potpisa odnosno deset posto od ukupnoga broja birača.

Zakon po mjeri radnika

'Vrijeme je da se izborimo za Zakon o radu po mjeri radnika, a ne po mjeri tajkuna i onih koji radnike izrabljuju. Ovi potpisi koje smo prikupili obvezuju nas na to da svoje obećanje i ispunimo i iako smo svjesni da će biti pokušaja da se referendum ipak ne održi mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da takve pokušaje spriječimo', rekao je Matijašević, dodavši kako o točki za koju su prikupljali potpise nemaju što pregovarati s Vladom. Dodao je kako s Vladom sada mogu samo pregovarati o svojim prijedlozima za izmjenu ZOR-a.

'Ovo što smo napravili, ova akcija koju smo započeli i koja je uspješno završila obvezuje nas na to da do referenduma dođe. Mi nemamo više što razgovarati s Vladom o njezinim prijedlozima, mi smo obavezni ljudima koji su nam dali potpise da do referenduma dođe. Ovim smo dokazali nešto veoma važno, a to je da je dosta toga da nam Vlada objašnjava kako se ništa ne može promijeniti. Ovo dokazuje da se sve može promijeniti', rekao je Mladen Novosel iz SSSH.

Po ocjeni sindikata, vladin prijedlog izmjena ZOR-a mogao bi uništiti sustav kolektivnih ugovora.

>> Matijašević: Znali smo i prije dva dana da potpisa imamo dovoljno

'Šeks će učiniti sve da onemogući raspisivanje referenduma'

Vrijeme je da se izborimo za Zakon o radu po mjeri radnika, a ne po mjeri tajkuna i onih koji radnike izrabljuju 'Gospodin Šeks i njegova ekipa će, ne sumnjam, uložiti sve snage kako bi onemogućili raspisivanje referenduma, odnosno kako bi ga raspisali po Zakonu o referendumu, koji još uvijek nije usklađen s hrvatskim ustavom. No, mi ne stojimo skrštenih ruku. Učinit ćemo sve što je u našoj moći i očekujem pomoć svih demokratskih snaga u ovoj državi da spriječe eventualni pokušaj tih majstora kuhinje da hrvatski građani ne ostvare svoje pravo na referendumsko izjašnjavanje. Očekujemo da će se i odugovlačiti i da će se učiniti sve da nam se onemogući raspisivanje referenduma, odnosno ako do njega dođe da bude po krajnje neprihvatljivim i nerealnim uvjetima koji se još uvijek nalaze u Zakonu o radu', rekao je Matijašević.

U izmjenama se predlaže da prava iz kolektivnog ugovora vrijede šest mjeseci nakon isteka ili raskida ugovora. Po sadašnjim odredbama, ako kolektivnim ugovorom nije drukčije određeno, nakon isteka roka na koji je sklopljen kolektivni ugovor, on se i dalje primjenjuje do sklapanja novog.

Vlada također predlaže mogućnost otkazivanja svih kolektivnih ugovora, sklopljenih i na određeno i na neodređeno vrijeme. Sadašnji ZOR kaže da se kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme može otkazati, a onaj sklopljen na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je ta mogućnost u njemu predviđena.

Sabor može odrediti jeli referendumsko pitanje u skladu sa Ustavom

Prema proceduri, kad predsjednik Sabora primi zahtjev, Sabor može u roku od 30 dana zatražiti da Ustavni sud utvrdi je li referendumsko pitanje, odnosno način izjašnjavanja birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma u skladu s Ustavom i zakonom.

Sabor referendum raspisuje odlukom, a Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave ne definira rok u kojem to mora učiniti.

Prvi korak je napravljen, potrebni broj potpisa je prikupljen. Sada kreće drugi dio, predaja potpisa Saboru i provjera njihove valjanosti. Sabor raspisuje referendum, za što nema propisanog zakonskog roka, a kada ga raspiše, referendum se mora provesti u roku od najmanje 20, a najviše 40 dana. Loptica je, dakle, prebačena na politiku.(K.T./D.Š./Hina)

Hoćete li izaći na referendum o ZOR-u?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene