Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 11 sindikata javnih i državnih službi najavit će niz akcija protiv Vladine politike štednje i rezanja plaća zaposlenima u javnim i državnim službama za tri posto.


Sindikalci će na konferenciji za novinare, kako su najavili, izvijestiti o raspoloženju sindikalnog članstva nakon smanjenja plaća i mogućim prosvjednim akcijama idućih mjeseci, što uključuje i blokiranje sustava javnih i državnih službi.

>>Najavili sudjelovanje PPDIV-a u prvosvibanjskim prosvjedima

Vezani članci Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera Liječnici, ilustracija - 2 Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom"

Čelnici 11 sindikata koji djeluju na području javnih i državnih službi, u kojima je zaposleno ukupno 180.000 ljudi, proteklih su tjedana konzultirali svoje povjerenike na sastancima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te među njima provodili pismenu anketu o spremnosti na sudjelovanju u nizu akcija protiv politike vlasti.

>>Sindikat strojovođa: Za kolaps željezničkog prometa krivac HŽ Infrastruktura

Prva velika akcija bit će sudjelovanje svih sindikata državnih i javnih službi u prosvjedu na Trgu bana Jelačića 1. svibnja, zajedno sa sindikatima koji okupljaju zaposlene u gospodarstvu. Nakon prvosvibanjskog prosvjeda u planu su štrajkovi u tjednu uoči lokalnih izbora, te veliki prosvjed na dan predizborne šutnje, 18. svibnja. Nakon toga, krajem svibnja i početkom lipnja sindikati planiraju blokade brojnih sustava javnih i državnih službi. Ako te metode ne poluče rezultate ili ako članovi ne podrže takav raspored akcija, u planu je i organiziranje referenduma za prijevremene izbore, koji bi se mogao održati u rujnu ili listopadu, najavljuju sindikalci.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook