Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se prozvana tvrtka

Sindikat: Popularne čokoladice pakiraju se u poznatom hrvatskom zatvoru, radnice prisiljene boraviti sa zatvorenicima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sindikat poljoprivrede (PPDIV) upozorio je u petak da Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u kaznionicu za muškarce u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike koji pakiraju njegove prehrambene proizvode, poput čokoladica "Mond", pri čemu se ne poštuju higijenski ni sanitarni propisi. Zvečevo je odbacilo tvrdnje Sindikata.

PPDIV u priopćenju ističe da Zvečevo svoju djelatnost ne obavlja samo u tvornici konditorskih proizvoda, nego njegova uprava šalje radnice usmenim nalogom na rad u zatvor u Požegi. Tamo uče i nadziru rad zatvorenika, punoljetnih muškaraca, prilikom pakiranja prehrambenih proizvoda Zvečeva.

Pakiranje u nehigijenskim uvjetima...

Pri tome se zaboravlja da je zatvor primarno ustanova koja služi ostvarivanju ciljeva kaznenopravne politike, a ne mjesto za radnice u prehrambenoj industriji, koje nisu stručno niti adekvatno obučene za rad u kontaktu s osobama lišenim slobode.

Pročitajte i ovo Logo Kineske banke Lažirao zajmove Bankar osuđen na doživotni zatvor, oduzeta mu i sva imovina: Pronevjerio je ogroman novac

Jedna od radnica koje su upućivane usmenim nalogom na rad u zatvor je i sindikalna povjerenica PPDIV-a i predsjednica radničkog vijeća Anica Đurina, od koje je sindikat saznao da se u kaznionicu nose i neki manji strojevi, poput onih za zavarivanje pakiranja u koje idu čokoladice "Mond".

Ilustracija Mond čokoladice Foto: Index.hr

Osim toga, zatvorenici koji obavljaju rad nemaju osiguran ni higijenski minimum niti sanitarnu knjižicu. Štoviše, rad obavljaju bez maske koju inače obavezno nose svi radnici u tvornici, te su bez adekvatne odjeće, kute za rad, kape i rukavica.

Stoga postoji opravdani strah da se ugrožava zdravlje i sigurnost konzumenata krajnjeg proizvoda kako bi Zvečevo moglo, za simboličan iznos, dobiti dodatnu radnu snagu koja nema certifikate za rad s prehrambenim proizvodima tako da za poslodavca nema troška niti u tom pogledu.

Pročitajte i ovo Ilustracija u Crvenom moru Napadnut njemački brod! "Projektil je pogodio lijevi bok, udar je izazvao požar na palubi"

Otpustili radnike za koje su dobivali potporu

Sindikat također podsjeća se još u jeku koronakrize obraćao institucijama radi provjere postupanja Zvečeva koji je, između ostalih prekršaja u vezi s radnim odnosima, u ožujku 2020. otpustio 58 radnika za koje je istodobno koristio potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nadležno ministarstvo je nakon naknadne revizije utvrdilo da će od poslodavca zatražiti povrat 400.000 kuna isplaćenih potpora za ožujak i travanj. Državni inspektorat je pak protiv odgovorne osobe poslodavca podnio optužni prijedlog radi sumnje na počinjenje niza prekršaja iz Zakona o radu, no položaj radnika se, nažalost, nije ni malo poboljšao.

Zvečevo: Ne pakiramo naše čokoladice u kaznionici Požega

Zvečevo d.d. demantiralo je tvrdnje Sindikata poljoprivrede ( PPDIV-a) da pakiraju svoje čokoladice "Mond" u zatvoru u Požegi, gdje su nehigijenski uvjeti, ističući da u kaznionici ne pakiraju čokoladice, koje je moguće zapakirati jedino nakon proizvodnje u tvornici.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 3 Bio je u BiH Osuđeni zločinac u tišini se vratio: "Normalno sam prešao granicu i bez problema se krećem po Hrvatskoj"

Iz Uprave Zvečeva priopćili su da nikada nisu pakirali čokoladicu branda "Mond" u kaznionici Požega i ustvrdili da nije moguće pakirati čokoladice nigdje drugdje osim u prostorijama tvornice. Naime, čokoladicu nije moguće proizvesti, a da je se pri tome odmah i ne zapakira.

Ističu da su svi proizvodi koje dostavljaju u zatvor u Požegi već vakuumski pakirani u zaštitne folije tako da nitko nema izravan i nezaštićen kontakt s hranom, pa tako ni zatvorenici kaznionice.

Zbog toga u Zvečevu smatraju neosnovanim navode PPDIV-a o nepoštivanju higijenskih i sanitarnih propisa pri radu njihovih radnica i zatvorenika u kaznionici.

Također naglašavaju da radnice Zvečeva obavljaju svoju djelatnost u zatvoru u skladu s ugovorom i propisima, te da ulaze u kaznionicu u skladu sa sigurnosnom procjenom službi, uz stalnu prisutnost pravosudne policije. Dakle, sigurnost radnica je u svakom slučaju osigurana, tvrdi Uprava Zvečeva.

Iz požeške konditorske kompanije reagirali su na priopćenje PPDIV-a koji je ustvrdio da Zvečevo d. d. šalje svoje radnice u kaznionicu za muškarce u Požegi, gdje uče i nadziru zatvorenike koji pakiraju njihove prehrambene proizvode, poput čokoladica "Mond", pri čemu se ne poštuju higijenski ni sanitarni propisi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene