Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je u BiH

Osuđeni zločinac u tišini se vratio: "Normalno sam prešao granicu i bez problema se krećem po Hrvatskoj"

Presuda Branimiru Glavašu - 3
Presuda Branimiru Glavašu - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix
Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš vratio se u Hrvatsku.

Prije mjesec dana je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskih civilima u Osijeku 1991.

Od osam godina koliko mu je u prvom postupku dosudio Vrhovni sud, Glavaš je do ukidanja te presude od strane Ustavnog suda, u zatvoru u Hrvatskoj i u BiH, proveo već ukupno pet godina i tri mjeseca. Zbog toga mu kod izricanja nove presude nije određen istražni zatvor, koji je inače obvezan za kazne dulje od pet godina. Unatoč tome, Glavaš je zbog svoje sigurnosti otišao u susjednu Bosnu i Hercegovinu čiji je i državljanin. O tome je pisao i na Facebooku. 

"Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi nikada se ne zna", napisao je sredinom studenog u objavi u kojoj je označio i da se nalazi u svojoj kući u Drinovcima. 

Sada se vratio.

"Nisam dobio nikakvo jamstvo da neću morati u zatvor, ali eto me natrag. Uskovitlao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu i sada se bez ikakvih problema krećem po Hrvatskoj. Bio sam i u Zagrebu na Županijskom sudu, morao sam osobno preuzeti neku dokumentaciju u vezi mog ranijeg zahtjeva za izuzeće suca. Sada čekam rješenje o tome zašto mi nije određen pritvor, još ga nisam dobio, a nije ni Državno odvjetništvo koje ima pravo žalbe. Ja sam se, pak, žalio na sudsku kaznu u visini pet tisuća eura jer sam prilikom izricanja presude rekao sucu da nabijem na k… i njega i sud", objasnio je Glavaš za Novi list.

Dodao je i kako je za dlaku izbjegao susret s Vladimirom Šeksom i Karolinom Vidović Krišto koji su se našli u istom restoranu. Nakon tog je susreta Vidović Krišto Šeksa kazneno prijavila DORH-u. 

Tri suđenja

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima selotejp i garaža, nepravomoćno je osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine. Njegovi su suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša je na četiri godine zatvora nepravomoćno osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a ono je još jednom ispočetka počelo u listopadu 2021.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene