Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprotivili se odluci Vlade

Sindikat znanosti stao iza zaposlenih u pravosuđu: "S takvim pristupom plaćama, štrajkove poput ovoga nije teško očekivati"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Josko Ponos / CROPIX
Sindikat znanosti usprotivio se odluci Vlade o neplaćanju dana provedenih u štrajku zaposlenika u pravosuđu ocijenivši da taj štrajk ima smisla jer neovisno o njegovu ishodu Vlada pitanje plaća u pravosuđu više neće moći ignorirati.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je u utorak da odluka Vlade predstavlja "korak unazad u dostignutim demokratskim standardima kolektivnog pregovaranja i još jednu potvrdu katastrofalne politike plaća u Hrvatskoj".

Istaknuli su kako je pitanje bi li pravosuđe u odnosu na zdravstvo, obrazovanje i druge velike sustave došlo do izražaja bez štrajka, ali da na koji god način on završio, Vlada pitanje plaća u pravosuđu neće moći ignorirati.

Sindikat znanosti smatra da je Vlada odlučila slomiti štrajk u pravosuđu neisplatom plaća, nakon što već isto nije uspjela sudskim putem, a smatraju da je to čin koji dodatno obezvrjeđuje poziciju tih ljudi.

Pročitajte i ovo Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Poziva nema Šušković o razgovoru s ministrom pravosuđa: ''Mi ćemo kroz ta vrata ući čim dobijemo poziv''

Ocjenjuju kako zahtjevi pravosudnih zaposlenika nisu posljedica nerealnosti štrajkaša, već toga što ih vlada dugo zanemaruje i što su u teškoj egzistencijalnoj krizi u koju ih je gurnula inflacija.

Iz sindikata upozoravaju da se politika plaća u Hrvatskoj najčešće svodi na kalkuliranje Vlade o tome kako na svojim zaposlenicima što više uštedjeti.

Smatraju da u takvim okolnostima svaki ministar ispod stola pokušava izboriti bolju poziciju za svoj resor pa se "parcijalno i nesustavno narušavaju međuodnosi u plaćama, a neki vitalni dijelovi sustava ostaju potpuno zaboravljeni".

Nezadovoljni su i što se Vlada, umjesto jačanja kolektivnog pregovaranja, okrenula nesustavnim ispunjavanjem parcijalnih zahtjeva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Vruće ljeto Oporba na zadatku: Ide poziv Pantovčaku. Što će sada učiniti Milanović?

"S takvim pristupom plaćama, štrajkove poput ovoga nije teško očekivati", priopćio je Sindikat znanosti, u kojem zaključuju da je štrajk zaposlenih u pravosuđu "već itekako uspio".

Tvrde da se izvorište tih problema nalazi u politici plaća i da bi umjesto kažnjavanja ljudi na egzistencijalnom rubu bilo primjerenije da Vlada sama sebi prestane isplaćivati plaću dok ne uredi sustav plaća na pravedan način.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene