Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najduži štrajk dosad

Malenica o štrajku: "Pozivam štrajkaše da se vrate na radna mjesta. Moj je osobni dojam da je predsjednik Vrhovnog suda ušao u politizaciju teme"

Aktualno Galerija Ivan Malenica - 1 Ivan Malenica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica - 2 Ivan Malenica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica - 3 Ivan Malenica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Malenica - 4 Galerija 1/4 >>
Najduži štrajk dosad u Hrvatskoj se nastavlja, poručili su u ponedjeljak službenici i namještenici u pravosudnim tijelima koji štrajkaju od 5. lipnja.

Ministar uprave Ivan Malenica komentirao je štrajk u pravosuđu. Pozvao je štrajkaše da se vrate na svoja radna mjesta i prihvate ponudu Vlade. "Mi smo kao Vlada svjesni nezadovoljstva plaćama, zato smo i pokrenuli sve aktivnosti proteklih godina", kazao je Malenica.

Nabrojio je sve aktivnosti Vlade u cilju povećanja plaća. "Možemo vidjeti koliko je u mandatu ove Vlade, od 2016., povećana plaća - ukupno 64%. Politika ove Vlade je kontinuirano povećanje plaća u državnim i javnim službama, a isto tako i u pravosuđu."

Nastavio je na konkretnom primjeru radnog mjesta zapisničara: od 495 eura koliko je bilo 2016. godine do 843 eura danas, koliko je isplaćeno za lipanj ove godine. "To pokazuje da smo akceptirali sve ono što su predsjednici Vrhovnog suda navodili u svojim izvješćima. Svjesni smo da su za pojedine službenike plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u izmjene Zakona o plaćama."

Istaknuo je i da je prosječna neto plaća rasla 49 posto.

Pročitajte i ovo Ruski avion pao u more Azovsko more VIDEO Nova sramota za Putina: Ruski borbeni avion pao u more nedaleko od prepune plaže

Kazao je da su na zadnjem sastanku sa štrajkašima predložili potpisivanje sporazuma, a kao sastavni dio tog sporazuma dostavili su i novo povećanje koeficijenata. "Išli smo za tim da prosječna plaća bude 1000 eura neto. Ponudili smo im da razmotre taj sporazum i žele li još nešto dodati." To bi se primjenjivalo od početka iduće godine, kad bi se donijela nova uredba.

Osvrnuo se i na kritike oporbe i predsjednika Vrhovnog suda te naveo da je ova Vlada uložila velika sredstva u pravosudnu infrastrukturu, uključivši i digitalizaciju pravosuđa.

"Vrata Ministarstva su otvorena i za predstavnike sindikata, i za predsjednika Vrhovnog suda i za glavnu državnu odvjetnicu. Spremni smo se odazvati i novim sastancima. Istaknuo bih da cijenimo svaki konstruktivan doprinos rješavanju ove situacije. 

Moj je osobni dojam da je predsjednik Vrhovnog suda ušao u politizaciju teme, to ne doprinosi rješavanju ove situacije."

"Razgovaram kontinuirano s predsjednikom Vrhovnog suda gdje smo izvijestili da smo donijeli odluku o umanjenoj plaći za dane u štrajku. Dostavili smo i tablicu da se vidi kakva je namjera Vlade i kako bi povećanje koeficijenata išlo", dodao je.

Pročitajte i ovo Muškarac gleda žene i samozadovoljava se USRED DANA FOTO Manijak ih najprije promatrao dalekozorom pa skinuo sve sa sebe i masturbirao: "Kad vidi da nema muškaraca, krene"

Ponovio je i da su otvoreni za razgovore te da će u idućem razdoblju ponovno razgovarati s predstavnicima štrajkaša. "Svi grafovi pokazuju da je politika ove Vlade povećanje plaća. Predložili smo povećanje u dva koraka i očekujem da prihvate ovakav prijedlog Vlade, s garancijama da će do toga doći."

Upitan što bi predsjednik Vrhovnog suda mogao učiniti, kaže: "Nije dao konkretne odgovore. Pretpostavljam da će sutra na sastanku sa sindikatima odrediti što su nužni poslovi. Ovlasti za nekakvo djelovanje ima u okviru poslova sudske uprave što će valjda učiniti sutra kad će donijeti odluku, naredbu o obavljanju poslova".

"Oporba traži svoj prostor na političkoj sceni. Licemjerni su, posebno Možemo – gradonačelnik je imao štrajk u Čistoći pa je rekao da neće platiti štrajk, a sad predstavnici njegove stranke likuju na Vladinom odlukom", kazao je Malenica i ponovio kako smatra da nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora. "Apeliram na sindikat i sindikalne povjerenike da razgovaramo o realnim i racionalnim opcijama za rješavanje ove situacije."

"Mislim da ovo politikantstvo i prozivke nikome ne čine dobro. Nismo spremni pristati na ultimatume", istaknuo je Malenica. Ponovio je kako će raditi na tome da se uredba donese što prije. "Ova situacija nije dobra ni za koga, ali ne bih ulazio u procjenu kolika će biti šteta. Odgovornost predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice jest da se odredi obavljanje poslova kod kojih bi u suprotnom mogla nastati šteta."

Štrajkaši su spremni obustaviti rad i na hitnim postupcima s obzirom na to da nije došlo do dogovora s Vladom o povećanju plaća, najavila je u ponedjeljak predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković u izjavi za medije nakon sastanka sa sindikalnim povjerenicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija a sad stvarno... Još jedna sramota na ispitu državne mature: Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

U ponedjeljak se oglasio i čelnik Vrhovnog suda Radovan Dobronić koji se susreo se predsjednicima općinskih i županijskih sudova. Kazao je kako trenutno stanje nije održivo i kako su se složili da štrajk predugo traje. Rekao je kako su za ovu situaciju odgovorni Ministarstvo i Vlada.

"Moramo utvrditi da je Vlada uskraćivanjem od plaće, kao i slučajnim slanjem interventne policije na službenike, odgovorna za ovu situaciju", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene