Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Nakićevoj zabrani

Sindikat: Zdravtveni sustav je u kolapsu, nedostaje 12.500 medicinskih sestara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, dok ih istodobno na burzi rada posao čeka više od 1300, istaknuo je u srijedu Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji upozorava na neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koji je ministar zdravlja Dario Nakić donio početkom veljače.

Zbog tog naputka za svako zapošljavanje medicinskih sestara treba čekati odobrenje Ministarstva, pa je sustav u kolapsu jer samo u dva najveća zagrebačka klinička bolnička centra nedostaje više od 1000 sestara, rekla predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Seksualno uznemiravanje "Zaključao me u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći i seksualno napao": Medicinske sestre progovaraju o uznemiravanju koje svakodnevno prolaze Slika nije dostupna Posla ima Liječnici obiteljske medicine hit su na tržištu rada: Traže ih Francuska, Engleska, Danska...

V.d. sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušić jutros je za HRT rekao da im nedostaje 690 medicinskih sestara, a sindikat raspolaže podacima da je slična situacija i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje nedostaje 400 sestara da bi bili zadovoljeni standardi Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u obavljanju zdravstvene djelatnosti.

Europski prosjek je 703 sestre na 100.000 stanovnika, a sadašnjim tempom zapošljavanja Hrvatska će taj prosjek dostići tek za 60 godina, upozorava Prašnjak.

Ulazak Hrvatske u EU dodatno je povećao problem odlaska sestara iz Hrvatske. Po podacima sindikata, više od 950 otišlo ih je u inozemstvo zadnjih godinu i pol dana. "Podaci s terena govore o velikom broju sestara koje i dalje traže dopusnice od strukovne komore za odlazak u inozemstvo", upozorava Prašnjak.

U sindikatu stoga traže od Ministarstva zdravlja izradu situacijske analize na području sestrinstva, utvrđivanje točnog broja zaposlenih sestara i desetogodišnju strategiju njihova obrazovanja i zapošljavanja.

Ministarstvo: Zapošljavanje sestara nakon što bolnice dobiju nove ravnatelje

Zapošljavanje medicinskih sestara počet će za nekoliko tjedana, nakon što bolnice dobiju nova upravna vijeća i ravnatelje, odgovorili su u srijedu iz Ministarstva zdravlja na upit kada će biti povučen nalog o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, s obzirom na upozorenje sindikata da u zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara.

S obzirom na trenutni proces obustave sanacije zdravstvenih ustanova i njihovo vraćanje osnivačima, zapošljavanje će biti otvoreno kada bolnice dobiju nova Upravna vijeća i ravnatelje, što se očekuje u roku nekoliko tjedana, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo napominje da je nalog o obustavi zapošljavanja ministar Dario Nakić uputio 29. siječnja zdravstvenim ustanovama radi "realnih potreba racionalizacije zdravstvenog sustava, te potrebe za sveobuhvatnim pristupom planiranju potrebnih ljudskih resursa". Pritom se obustava ne odnosi na prijem pripravnika za obavljanje pripravničkog staža, prijem radnika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i prijem radnika kao zamjenu za bolovanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene