Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici su štrajk najavili nakon neuspjelih pregovora s poslodavcem. Razlog štrajka je neisplata osam plaća


Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) uputio je danas otvoreno pismo saborskim zastupnicima u kojem upozorava da su radnici Konstruktor inženjeringa u borbi za neisplaćene plaće, nakon neuspjelih pregovora s poslodavcem, najavili štrajk glađu za ponedjeljak, 14. srpnja.

Vezani članci Krešimir Sever Aladrović o ideji "sindikalnog poreza": "To je samo jedan od prijedloga", Sever: "Nismo pohlepni, novac može ići i u humanitarne svrhe" Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Božićnice, regres, plaće: Nastavak pregovora sa sindikatima idućeg tjedna

Razlog štrajka je neisplata osam plaća iz 2012. i 2013. godine, te plaće za travanj ove godine, naglašava se u pismu.

SGH podsjeća da su radnici Konstruktor inženjeringa nakon više od 30 dana štrajka i desetak prosvjeda tijekom 2012. i 2013., ponovno u štrajku od 24. lipnja ove godine. Štrajk se provodi na gradilištima u Dalmaciji, uvjeti su nemogući, radnici su bez hrane, a povremeno i bez struje, ovise o donacijama udruga i lokalne zajednice.

I dalje bez plaća: Radnici štrajkaju, Konstruktor posjetila inspekcija rada

Sindikat upozorava da agonija radnika traje od 2012. godine, i prije otvaranja predstečajne nagodbe, jer ne mogu dobiti zarađene plaće i druga potraživanja. Također, radnici ne mogu voditi sudske postupke na nadležnim sudovima kao ni ovrhe u Fini, jer postupak predstečajne nagodbe nije završio i paralizirao je rad drugih institucija.

Čudno je, kaže SGH, da se ne može pokrenuti stečajni postupak, a za vrijeme predstečajne nagodbe nisu paralizirane banke i njihovi zahtjevi za otplatom kredita tih radnika, državne institucije koje traže plaćanje režija, struje, vode, pričuve itd.

Radnici Konstruktora očajni: 'Ponudili smo im neke uvjete, ali nisu pristali'

Stoga je radnicima i sindikatu preostalo samo raditi bez plaće, organizirati štrajkove i prosvjede, upozoravati poslodavca i nadležne institucije na neodrživo stanje, te jasno reći da samo traže zarađeni novac kako bi prehranili sebe i obitelji.

'To možemo vidjeti iz činjenice da su prvotne zahtjeve smanjili na minimum, jer im nije cilj uništavanje poduzeća, što im se stavlja na teret, nego raditi i od svojega rada dostojno živjeti. Krivce za takvo stanje treba tražiti i izvan poduzeća, među onima koji su dopustili takvo stanje i ništa ne čine da se to riješi', stoji u pismu SGH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook