Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje išta nego ništa

I dalje bez plaća: Radnici štrajkaju, Konstruktor posjetila inspekcija rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici se nadaju da će u ponedjeljak postići dogovor. Pozvani su na razgovor o kojem ovisi hoće li ići u štrajk glađu.

Radnici Konstruktora i dalje štrajkaju jer im poslodavac nije isplatio plaće koje su zaradili. U ponedjeljak su, kažu, pozvani na razgovor. No, prije radnika, Konstruktor je posjetila inspekcija rada.

Pročitajte i ovo Hrvatske vode Nisu zadovoljni Hrvatske vode idu u štrajk: Sindikat Habijanu poslao zahtjev za sastanak Slika nije dostupna Nastavili štrajk Plaće još nisu stigle: Radnici 'Konstruktora' obustavili proizvodnju

Inspekcija rada je utvrdila kako su se radnici nekoliko puta pokušali naplatiti ovrhom i to počevši od 2012., od kada im poslodavac i duguje plaće. No, utvrdili su kako su protiv Konstruktora bile podnesene i prijave.

Radnici Konstruktora očajni: 'Ponudili smo im neke uvjete, ali nisu pristali'

Očito je da se po tim prijavama nije napravilo ništa. Ministar pravosuđa kaže kako će zatražiti izvješće pa čak i sankcije ukoliko se pokaže da je netko iz njegova sustava bio nesavjestan i nedgovoran.

Županijskog državnog odvjetništva odgovorilo je na naše pitanje što su napravili po pitanju radnika Konstruktora, - kažu kako su spisi koji si su u radu DORH-a tajni.

Još jedan dan u štrajku zbog zarađenih, a neisplaćenih plaća.'Vjeruješ u pravdu, a na kraju vidiš šta se dešava, grozno. Ne možeš zamislit, razmišljaš i ne možeš virovat da je to tako', kaže Dane Tolić, radnik Konstruktora.

Iako im poslodavac nije isplatio nekima devet, a nekima i deset plaća u protekle dvije i pol godine, radnici i dalje žele raditi. 'Došli smo do toga da nam da plaću za peti misec i za šesti do kraja miseca i putni trošak da plati, došli smo s 10 na dvi samo da počnemo raditi i ovaj štrajk prekinemo', rekao je sindikalni povjerenik Ivan Lovrić.

Radnici Konstruktora mirnim prosvjedom traže deset plaća

Nadaju se da će dogovor postići u ponedjeljak. Tada su, tvrde, pozvani na razgovor o kojem će ovisiti i hoće li ići u štrajk glađu.'Neću ni s kim drugim pričat osim s direktorom jer nitko drugi nije nadležan donijeti odulu. Samo s direktorom pričam, više ni s kim', kaže jedan radnik.

Postupili prema zahtjevima radnika, ali...

Inspekcija rada je utvrdila kako je pokušaja naplate ovrhom putem FINE bilo. U Fini su kažu, sukladno zakonu, postupali prema zahtjevima radnika. Ali,...

'Obzirom da je rečenom odlukom Visokog trgovačkog suda postupak predstečajne nagodbe i dalje u tijeku, FINA je sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prestala izvršavati osnove za plaćanje evidentirane u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje', poručuju.

Što je s nalazima inspekcije rada, ali i prijavama koje su i sami radnici podnosili protiv nesavijesnog poslodavca?

'Mi ćemo nastavno na ovo što je zatražiti izvješće, da li, ako ima nekih elemenata za stegovnu odgovornost, što se tiče nas, ja ću je tražiti', kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

No, poručuje, mogućnosti baš i nisu velike.

'Možemo u svakom pojedinom slučaju tražiti izvješće, ali kad dođe do brzine postupanja ili nepostupanja sve se svodi na sudbenu vlast, a tu je vrlo čvrsta granica i tu mi kao izvršna ne možemo ništa', tvrdi ministar.

Za radnike, koji su posao pošteno odradili, slaba utjeha.

'Nitko se o nama ne brine, nit je koga briga. Ni državu, ni ovo ni ono, a ne možeš nikom virovat i svi nas lažu', kaže  Tolić.

No, ipak vjeruju da do štrajka glađu neće doći i da će već u ponedjeljak, ponovno raditi.

Pristaju na barem dvije plaće

Radnici su se na kraju, na žalost, morali povesti onom: bolje išta, nego ništa - pa su čak rekli kako pristaju i na isplatu samo dvije plaće.

S pravom su ljuti - prijavili su poslodavca nekoliko puta, pokušali se naplatiti ovrhom, na kraju su ostali kratkih rukava, a onome tko je zakon kršio - nije se dogodilo ništa.

Vlada se hvalila kako je mijenjala zakon i neisplatu plaća tretira kako kazneno djelo - no, ili se zakon ne provodi ili je loš, a onda ga treba mijenjati jer se ovako nije daleko došlo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene