Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražio je danas od Vlade i Hrvatskog sabora, zagrebačkog Gradskog poglavarstva i svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj da hitno donesu mjere za ublažavanje teškog položaja siromašnog stanovništva, posebice umirovljenika.


Najnovija poskupljenja i najave novih viših cijena prehrambenih proizvoda, struje, plina i komunalnih usluga najviše pogađaju najsiromašniji sloj stanovništva, osobito starije osobe koje primaju malu mirovinu i nemaju nikakvih drugih prihoda, ističe sindikat u priopćenju.

Vezani članci Vladimir Mićović, epidemiolog Ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije otkrio kada bi se mogli vidjeti rezultati lockdowna koji je od danas na snazi Engleska se otvorila nakon duge karantene Nakon tri mjeseca karantene konačno se otvaraju: Smrtnost manja za 95, broj zaraženih za 90 posto

U Zagrebu, gdje su prirezi najveći (18 posto), cijene nekih usluga i naknada su od 1. siječnja povećane prosječno 40 posto pa će građani morati mjesečno izdvajati gotovo 150 kuna više nego lani.

Prošla je godina za umirovljenike bila teška, a ova će biti još teža, pa je potrebno daleko više socijalne osjetljivosti onih kojima je narod dao povjerenje da upravljaju našom državom u duhu načela o socijalnoj pravdi, kaže se u priopćenju.

Stoga sindikat traži da se cijene osnovnih prehrambenih proizvoda (kruha, mlijeka, ulja) i komunalnih usluga koje se odnose na kućanstva zaustave bar na sadašnjoj razini i do daljnjega ne povećavaju, dok se ne povećaju plaće i mirovine.

Također zahtijevaju povećanje mirovina u skladu sa Sporazumom HDZ-a i HSU-a od 3. prosinca 2003. godine, na najmanje 50 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći.

Sindikalci traže da se odmah ukine tzv. švicarski model usklađivanja mirovina te da se mirovine usklađuju isključivo s postotkom rasta plaća zaposlenih nakon svaka tri mjeseca i s postotkom rasta BDP-a jednom godišnje.

Također zahtijevaju naknadnu isplatu božićnica za 2007. godinu i zakonsko reguliranje isplate umirovljeničkih božićnica i trinaeste mirovine.

Osim toga, poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda trebalo bi staviti na teret gradova i općina, odnosno povećanje cijena kompenzirati povišenjem mirovina u obliku dodataka, smatra Sindikat umirovljenika.