Vladina je odluka pozitivna ako rješenje nije stečaj, reakcije su Sindikata nakon odluke Vlade da ne može podržati restrukturiranje Uljanika.

Galerija


Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko u četvrtak je pozdravio odluku Trgovačkog suda u Rijeci, koji je odgodio odluku o stečaju riječkog 3. maja, dok je stav Vlade da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci - ocijenio pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj.

Vezani članci Sabor Oporba oštro protiv kažnjavanja građana: "Ako će se ljudima zabranjivati stvari koje su inače normalne, onda smo u izvanrednom stanju" Epidemiolozi i bolnica, ilustracija U ogulinskoj bolnici u samoizolaciji 48 djelatnika, zaraženi svi radiolozi: ''Umjesto na svoje vjenčanje otišao je u samoizolaciju''

Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

"Podržavam stav Vlade jedino ako to rješenje nije stečaj. Stoga očekujemo konkretne poteze i signale Vlade, očekujemo jednu vrstu privremenog financiranja kako bi se radnicima isplatile zaostale plaće i kako bi konačno stali na noge", izjavio je u Puli sindikalac Šverko.

Predsjednika Štrajkaškog odbora i čelnika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca kaže da ga nije iznenadila takva odluka Vlade, ali, ustvrdio je, i neodlučnost u donošenju odluke.

"Sve je to bilo potpuno očekivano i ne bih se iznenadio da nakon ove odluke uslijedi stečaj. Agonija se nastavlja, a najteže je zasigurno radnicima koji već sedam mjeseci čekaju plaće", izjavio je Cerovac.

Član Nadzornog odbora pulskog Uljanika iz redova radnika Samir Hadžić istaknuo je kako odgoda o stečaju predstavlja nada za dalje, ali i nastavak agonije.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je kako vjeruje da Vlada traži druga rješenja te je apelirao da se do utorka donese odluka o sudbini tog brodogradilišta, "ma kakva ona bila".

"Saznali smo da ponuđeni program za rješavanje problema Vladi nije prihvatljiv, no u Sindikalnom odboru tu vidimo mogućnosti i vjerujemo da premijer i Vlada traže druga rješenja problema, druga rješenja za isplatu plaća i nastavak djelatnosti u 3. maju," rekao je sindikalac Šoljić.

Vladu je pozvao da najkasnije do utorka donese odluku o sudbini 3. maja, ma kakva ona bila.

Ima li Debeljak novca za međufinanciranje? (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Predstavnici sindikata dali izjavu o neuspjelom otvaranju stečaja 3. Maja (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Vlada predloženo restrukturiranje ne može podržati i ostaje otvorena za dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci

Premijer Plenković ranije danas je na sjednici Vlade podsjetio kako su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike.

S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku Vladine sjednice.

Podsjetio je da je od 1992. do 2017. ukupno utrošeno 31,7 milijardi kuna za sanaciju brodogradilišta ili državne potpore. Od toga se 4,3 milijarde kuna odnose na pulski Uljanik, a devet milijardi kuna na riječki 3. maj, ili ukupno 13,3 milijarde kuna za sadašnju Uljanik grupu.

Trgovački sud u Rijeci novo ročište za 3. maj zakazao za 17. travnja

Ranije danas na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazano za 17. travnja.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Šverko izjavio je Hini da pozdravlja tu odluku riječkoga Trgovačkog suda.

"Nadam se da će takva biti i ona sutrašnja kada će se na Trgovačkom sudu u Pazinu raspravljati o Uljaniku", dodao je Šverko.

Stav Vlade kako ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe te kako ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci ocijenio je pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj.(Hina)

Vlasnik kruzera koji se gradi u Uljaniku prijeti kaznenim prijavama štrajkašima i Upravi