Premijer Plenković rekao je kako Vlada neće podržati restrukturiranje brodogradilišta, jer je to preskupo.

Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +2 Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr)

Premijer Plenković rekao je u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade da Vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika i da traže dodatna rješenja. Napomenuo je kako bi predloženi plan restrukturiranja zahtijevao izdašna ulaganja. Izlaganje na temu brodogradnje započeo je brojkama.

Vezani članci Andrej Plenković Vlada usvojila odluku o kupovini aviona, Plenković: "Sutra oko podne iznad Zagreba vidjet ćemo dva Rafalea kakva kupujemo" Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja

"Važno je da našu poziciju javnost razumije. Da je razumiju radnici. Podsjećam da je od '92. godine do 2017. godine uloženo 31,7 milijardi kuna u sanaciju. Izloženost države je 4,3 milijarde kuna. Ukupno 3,1 milijardu kuna jamstava je izdano", napomenuo je Plenković i dodao:

"Mi smo sagledavali krizu sa svih aspekata i u poziciji smo da donesemo odluku koja mora biti branjena u svim aspektima. Pokazali smo dobru volju da se održi brodogradnja.

Mi smo u siječnju 2017. godine, nakon traženja podrške, odobrili potporu za sanaciju Uljanika", podsjetio je Plenković i dodao kako je ta potpora omogućila plaće radnicima i gradnju dva broda, koji bi, kaže, stvorili pretpostavke za nastavak brodogradnje.

"Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bila bi oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Izjave ministara uoči sjednice Vlade

11:20 Odgođen je stečaj 3. maja do 17. 4. Na Trgovačkom sudu rečeno je da će ročište biti zakazano ranije ako Vlada donese odluku da se neće ići u restrukturiranje.

10:35 Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, uoči sjednice Vlade komentirao je situaciju s brodogradnjom. "Moj je stav da radnici zaslužuju mnogo bolje nego što imaju sada. Ono rješenje koje će omogućiti da imaju plaću, naknadu za ono što rade, a ne kao što je sada", rekao je Štromar.

10:30 Pola sata prije početka sjednice na stranicama Vlade objavljen je dnevni red, a na njemu nema ništa o brodogradnji.

10:17 Ministar zdravstva Milan Kujudžić imao je "zanimljivu" komunikaciju s novinarima uoči sjednice Vlade. Na pitanje o brodogradnji, odnosno o odluci Vlade, rekao je: "Ajde da vas nešto naučim... Idemo malo razgovarati o logici... kada donosimo stavove? Stavove stvaramo kada vidimo premise. Premise morate imati da biste donijeli konkluziju", rekao je.

10:16 Ministar uprave Lovro Kuščević dao je naslutiti odluku Vlade. "Očekujem da će ta odluka biti najbolja za hrvatski proračun. Ja sam sklon da se zaštiti proračun. NIje nužan stečaj, a ni prekid. Imamo slučajeva dobrih stečajeva s preustrojem“, rekao je znakovito ministar i dodao kako podržava akciju DORH-a.

"Dan D" za Uljanik

Premijer Andrej Plenković u srijedu nije odgovorio na pitanje novinara hoće li u četvrtak Vlada odlučiti o sudbini Uljanika, kazavši tek "vidjet ćete sutra".

Vlada mora odlučiti hoće li sudjelovati u restrukturiranju Uljanika s Tomislavom Debeljakom ili će tu ponudu odbiti i prepustiti sudbinu brodogradnje stečajnim upraviteljima.

Sjednica Vlade pomaknuta je s 10 na 11 sati, a vjerojatno nije slučajno da je za 11 sati zakazano ročište na riječkom Trgovačkom sudu na kojem će biti donesena odluka o stečaju 3.maja.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je Ministarstvo financija Vladi dalo sve potrebne brojke u vezi s Uljanikom i efekte na javne financije, a vidjet će se hoće li Vlada sutra donijeti odluku.

Upitan prije ulaska u Banske dvore je li u četvrtak "dan D" za Uljanik, Marić je rekao da bi mogao biti što se tiče sudskih procedura, i to vezano za 3. maj, a što se tiče Vlade, "to će se to još vidjeti".

Vlada o sudbini brodogradnje odlučuje dva dana nakon uhićenja 12 bivših direktora i članova Uprave Uljanika.

Potrošene milijarde

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu se sastala s predstavnicima Sindikata Uljanika, a oni su od nje dobili "punu podršku".

"Vlada je odavno upoznata s brojkama, samo je pitanje da netko donese konačnu odluku. U četvrtak je na Trgovačkom sudu u Rijeci rasprava o tome treba li 3. maj u stečaj ili ne, a jedini način da ne ide u stečaj jest tako da Vlada donese odluku", rekao je nakon sastanka Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata.

Podsjetimo, od 2010. do 2018. godine za Uljanik grupu izdano je 7,5 milijardi kuna jamstava. U listopadu prošle godine bilo je aktivno još 4,2 milijarde kuna jamstava,  od čega je plaćena 3,1 milijarda. U najgorem slučaju, porezni obveznici mogli bi platiti još milijardu kuna jamstava. (MT/Hina)

Akcija Uljanik: Još trojica osumnjičenih branit će se sa slobode, šestorica ostala u istražnom zatvoru Maksimilijan Percan (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Gianni Rossanda (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) +1 Andrej Plenković (Foto: Pixsell, Patrik Macek)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju