Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preskupo je

Plenković: "Vlada restrukturiranje Uljanika ne može podržati, tražimo dodatna rješenja"

Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr)
Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Premijer Plenković rekao je kako Vlada neće podržati restrukturiranje brodogradilišta, jer je to preskupo.

Premijer Plenković rekao je u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade da Vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika i da traže dodatna rješenja. Napomenuo je kako bi predloženi plan restrukturiranja zahtijevao izdašna ulaganja. Izlaganje na temu brodogradnje započeo je brojkama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

"Važno je da našu poziciju javnost razumije. Da je razumiju radnici. Podsjećam da je od '92. godine do 2017. godine uloženo 31,7 milijardi kuna u sanaciju. Izloženost države je 4,3 milijarde kuna. Ukupno 3,1 milijardu kuna jamstava je izdano", napomenuo je Plenković i dodao:

"Mi smo sagledavali krizu sa svih aspekata i u poziciji smo da donesemo odluku koja mora biti branjena u svim aspektima. Pokazali smo dobru volju da se održi brodogradnja.

Mi smo u siječnju 2017. godine, nakon traženja podrške, odobrili potporu za sanaciju Uljanika", podsjetio je Plenković i dodao kako je ta potpora omogućila plaće radnicima i gradnju dva broda, koji bi, kaže, stvorili pretpostavke za nastavak brodogradnje.

"Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bila bi oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Izjave ministara uoči sjednice Vlade

11:20 Odgođen je stečaj 3. maja do 17. 4. Na Trgovačkom sudu rečeno je da će ročište biti zakazano ranije ako Vlada donese odluku da se neće ići u restrukturiranje.

10:35 Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar, uoči sjednice Vlade komentirao je situaciju s brodogradnjom. "Moj je stav da radnici zaslužuju mnogo bolje nego što imaju sada. Ono rješenje koje će omogućiti da imaju plaću, naknadu za ono što rade, a ne kao što je sada", rekao je Štromar.

10:30 Pola sata prije početka sjednice na stranicama Vlade objavljen je dnevni red, a na njemu nema ništa o brodogradnji.

10:17 Ministar zdravstva Milan Kujudžić imao je "zanimljivu" komunikaciju s novinarima uoči sjednice Vlade. Na pitanje o brodogradnji, odnosno o odluci Vlade, rekao je: "Ajde da vas nešto naučim... Idemo malo razgovarati o logici... kada donosimo stavove? Stavove stvaramo kada vidimo premise. Premise morate imati da biste donijeli konkluziju", rekao je.

10:16 Ministar uprave Lovro Kuščević dao je naslutiti odluku Vlade. "Očekujem da će ta odluka biti najbolja za hrvatski proračun. Ja sam sklon da se zaštiti proračun. NIje nužan stečaj, a ni prekid. Imamo slučajeva dobrih stečajeva s preustrojem“, rekao je znakovito ministar i dodao kako podržava akciju DORH-a.

"Dan D" za Uljanik

Premijer Andrej Plenković u srijedu nije odgovorio na pitanje novinara hoće li u četvrtak Vlada odlučiti o sudbini Uljanika, kazavši tek "vidjet ćete sutra".

Vlada mora odlučiti hoće li sudjelovati u restrukturiranju Uljanika s Tomislavom Debeljakom ili će tu ponudu odbiti i prepustiti sudbinu brodogradnje stečajnim upraviteljima.

Sjednica Vlade pomaknuta je s 10 na 11 sati, a vjerojatno nije slučajno da je za 11 sati zakazano ročište na riječkom Trgovačkom sudu na kojem će biti donesena odluka o stečaju 3.maja.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je Ministarstvo financija Vladi dalo sve potrebne brojke u vezi s Uljanikom i efekte na javne financije, a vidjet će se hoće li Vlada sutra donijeti odluku.

Upitan prije ulaska u Banske dvore je li u četvrtak "dan D" za Uljanik, Marić je rekao da bi mogao biti što se tiče sudskih procedura, i to vezano za 3. maj, a što se tiče Vlade, "to će se to još vidjeti".

Vlada o sudbini brodogradnje odlučuje dva dana nakon uhićenja 12 bivših direktora i članova Uprave Uljanika.

Potrošene milijarde

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu se sastala s predstavnicima Sindikata Uljanika, a oni su od nje dobili "punu podršku".

"Vlada je odavno upoznata s brojkama, samo je pitanje da netko donese konačnu odluku. U četvrtak je na Trgovačkom sudu u Rijeci rasprava o tome treba li 3. maj u stečaj ili ne, a jedini način da ne ide u stečaj jest tako da Vlada donese odluku", rekao je nakon sastanka Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata.

Podsjetimo, od 2010. do 2018. godine za Uljanik grupu izdano je 7,5 milijardi kuna jamstava. U listopadu prošle godine bilo je aktivno još 4,2 milijarde kuna jamstava,  od čega je plaćena 3,1 milijarda. U najgorem slučaju, porezni obveznici mogli bi platiti još milijardu kuna jamstava. (MT/Hina)

Aktualno Akcija Uljanik: Još trojica osumnjičenih branit će se sa slobode, šestorica ostala u istražnom zatvoru Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Novi direktor Uljanik Plovidbe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Akcija Uljanik: Još trojica osumnjičenih branit će se sa slobode, šestorica ostala u istražnom zatvoru 1/2 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene