Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da je podnio ustavnu tužbu zbog dijela Pravilnika o porezu na dohodak koji se odnosi na oporezivanje dohotka pomoraca u međunarodnoj plovidbi i zatražio poništenje Pravilnika.


SPH, rekao je Brazzoduro, smatra da je Pravilnikom povrijeđeno više zakona. Prekršen je Opći porezni zakon, koji propisuje da se u vrijeme oporezivanja primjenjuju porezni propisi koji su bili na snazi kad je porez nastao, odnosno da se ne mogu donositi porezni propisi koji će djelovati retroaktivno, rekao je. Povrijeđen je i Ustav, koji propisuje da samo pojedine odredbe zakona mogu imati retroaktivno djelovanje ali ne i podzakonski akti, kakav je Pravilnik o porezu na dohodak.

Vezani članci Vratio se kruzer s našim pomorcima - 3 Dvjesto tisuća pomoraca zatočeno na brodovima: Potrebno je djelovanje da se izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš U Podgorici uhićeno 15 pomoraca - 3 13 pomoraca završilo na razgovoru s policijom zbog incidenta u avionu: "Napili su se, pušili, napali stjuardese. Jedan idiot im je pobjegao, pa sam ga ja uhvatio"

Nadalje, sporni Pravilnik ne omogućuje uračunavanje dana plovidbe po osnovama iz Pomorskog zakonika za razdoblja prije 2008. godine, kazao je Brazzoduro. Naime, pomorac koji je u plovidbi proveo više od 183 dana, ili pola godine tijekom jedne godine oslobođen je obveze plaćanja poreza na dohodak. U dane plovidbe po Pomorskom zakoniku se uračunavaju dani provedeni na brodu, dani putovanja na brod i s broda, dani liječenja i izobrazbe u inozemstvu.

Po Pravilniku, kazao je Brazzoduro, priznaje se najviše 15 dana izobrazbe u dane plovidbe, iako je ona često dulja te se, smatraju u SPH, ne može vremenski ograničavati. Time se, rekao je, izravno uskraćuju prava pomorcima koja su im zakonom dana.

Osim toga, Pravilnik određuje da se dani izobrazbe priznaju samo unutar razdoblja za koje je sklopljen ugovor o radu. U praksi, navodi SPH u svojoj ustavnoj tužbi, stručna izobrazba se ne uključuje u ugovore o radu, već je često samo preduvjet za sklapanje tog ugovora. Zamjerka SPH Pravilniku je i ta što se određuje da stručnu izobrazbu pomoraca moraju obavljati ustanove registrirane za takvu djelatnost, a u praksi se izobrazba provodi uglavnom u sklopu tvrtke brodara ili posrednika kojeg brodar koristi.Tajnik SPH Predrag Brazzoduro kazao je da ustavna tužba bila posljednja mjera Sindikata u cilju zaštite članstva. Na dosadašnje pozive Sindikata nadležnim ministarstvima da promijene odredbe toga pravilnika, rekao je, nije bilo odgovora.