Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak afere

Sindikat policijskih službenika zatražio ostavku šefa zagrebačke policije: "Odmah razriješite Marka Rašića"

Dopisi Sindikata policijskih službenika (Foto: Sindikat policijskih službenika)
Dopisi Sindikata policijskih službenika (Foto: Sindikat policijskih službenika) Sindikat policijskih službenika
Aktualno Galerija Dopisi Sindikata policijskih službenika (Foto: Sindikat policijskih službenika) Dopisi Sindikata policijskih službenika (Foto: Sindikat policijskih službenika) Foto: Sindikat policijskih službenika +0 Dopisi Sindikata policijskih službenika (Foto: Sindikat policijskih službenika)1 Galerija 1/2 >>
Sindikat policijskih službenika zatražio je ostavku načelnika PU zagrebačke Marka Rašića.

U otvorenom pismu Sindikat policijskih službenika prozvao je ravnatelja policije Nikolu Milinu te ministra Davora Božinovića i optužio ih za zataškavanje zlouporabe položaja i ovlasti načelnika PUZ-a, Marka Rašića. Policijska uprava zagrebačka demantirala je navode Sindikata, ali iz Sindikata ne odustaju - traže razrješenje dužnosti šefa zagrebačke policije.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Ukradena ogrlica, ilustracija Policija traži lopova Razbojnik u Zagrebu ženama krao nakit: Jednoj s vrata strgnuo "nekoliko tisuća eura"

Kako se navodi u dopisu Sindikata policijskih službenika upućenom na adrese Miline i Božinovića, navodi u demantiju zagrebačke policije nisu istiniti, narušena je vjerodostojnost državne institucije, a neistinita je i tvrdnja prema kojoj nije došlo do teže povrede službene dužnosti od strane glavnog sindikalnog povjerenika, kojem je načelnik Rašić pogodovao.

Poziv za ostavkom šefa zagrebačke policije prenosimo u cijelosti.

Zabrinjavajući je demantij koji je u utorak medijima uputila zagrebačka policija čijim radom upravlja Marko Rašić, a u kojem se navodi da je Sindikat policijskih službenika netočno informirao javnost jer policijski službenik, koji je prijavljen načelniku PU zagrebačke, nije počinio težu povredu službene dužnosti opisanu čl. 96. st. 1. toč. 9. Zakona o policiji (neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva), da nije došlo do pada sustava elektroničke pošte MUP-a zbog takvih radnji i da načelnik za konkretan slučaj nije upozorio policijskog službenika zbog počinjene teže povrede službene dužnosti.

U prilogu Vam dostavljamo dva dokumenta (dopis načelnika PU zagrebačke broj: 511-19-55/1-10/292-18. od 20. 10. 2018. i uputu Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a klasa: 650-01/18-04/92 urbroj: 511-01-157-18-3 od 14. 6. 2018. koja je uslijedila nakon povrede službene dužnosti), a koji dokazuju da navodi demantija zagrebačke policije nisu istiniti, a obzirom da se tiču postupanja samog načelnika PU zagrebačke zahtijevamo od Vas da odmah razriješite Marka Rašića dužnosti načelnika PU zagrebačke jer je s ovim postupkom ozbiljno ugrozio i naštetio ugledu policije, narušio vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna s obzirom na to da građanima jamči sigurnost i povjerenje i provodi policijske poslove i ovlasti čijom bi se primjenom svakom građaninu trebala jamčiti pravičnosti u postupku progona i jednakost pred zakonom.

Također, netočna je i konstatacija načelnika PU zagrebačke da nije došlo do teže povrede službene dužnosti od strane glavnog sindikalnog povjerenika, kojem je pogodovao, osobito jer smo ga u našem ponovnom dopisu upoznali sa sličnim povredama koje su bile u blažem obliku obzirom da tada nije bila prekršena GDPR regulativa niti su ta ponašanja tada dovela u ugrozu rad elektroničke pošte MUP-a, a ticalo se slučaja iz 2013. godine u kojem je također glavni sindikalni povjerenik istog sindikata u PU krapinsko-zagorskoj bio disciplinski progonjen do te mjere da je sam ministar pokrenuo upravnu tužbu na Upravnom sudu Zagrebu radi ukidanja imuniteta sindikata, kao i drugu činjenicu da je policijski službenik u drugom slučaju bio disciplinski kažnjen za težu povredu službene dužnosti jer je sa službene mail adrese poslao upit privatne naravi drugom ministarstvu, a što je u žalbenom postupku potvrdio i sam Upravni sud u Zagrebu i konstatirao da se ipak radi o težoj povredi službene dužnosti.

Isto tako očekujemo odgovor na naš podnesak i zahtjev za poduzimanje određenih službenih radnji broj: SPS-01-02/72-3-2018. od 17. 12. 2018. godine koji smo uputili glavnom ravnatelju policije prije godinu dana, a osobito odgovore je li glavni ravnatelj policije sukladno zahtjevu koji je dobio od Sindikata naložio inspiciranje konkretnog slučaja, je li pokrenuo disciplinski postupak protiv načelnika PU zagrebačke zbog teže povrede službene dužnosti opisane čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan služe ili prekoračenje ovlasti u službi) o kojoj smo ga upoznali i je li o cjelokupnom predmetu provedeno kriminalističko istraživanje te obaviješteno nadležno državno odvjetništvo sukladno Zakonu o kaznenom postupku radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke s obzirom na to da smo kao pravna osoba prijavili određenu sumnju u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti rukovodećeg policijskog službenika, navodi se u dopisu Sindikata policijskih službenika.

Optužili za zataškavanje

 

Podsjetimo, u otvorenom pismu od utorka, iz sindikata su prozvali glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu i ministra Davora Božinovića i optužili ih za zataškavanje zlouporabe položaja i ovlasti načelnika PUZ-a, Marka Rašića. Dogodilo se to nakon što je Josip Ćelić u ponedjeljak podnio ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije jer je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji te nakon što su ostavke podnijeli i šef zadarske prometne policije te načelnik PU krapinsko-zagorske.

Policijska uprava zagrebačka demantirala je navode Sindikata. U demantiju PUZ-a stoji da su u kolovozu zaprimili dopis iz Sindikata policijskih službenika u kojem se spominje nenamjensko korištenje službene elektroničke pošte s koje je policijski službenik slao obavijesti Nacionalnog sindikata policije MUP-a u sindikalne svrhe, a to se protivi Uputi Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale. Služba za zakonitost postupanja PUZ-a tada je provjerila navode i utvrdila da je policijski službenik, kojeg Sindikat i optužuje, zaista koristio službenu elektroničku poštu za sindikalne aktivnosti, odnoso da je slao obavijesti članovima.

Međutim, u policiji tvrde da službenik pri tome nije ugrozio sustav elektroničke pošte niti je došlo do pada istog, kako je ranije medije izvijestio Sindikat policijskih službenika. Iz PUZ-a su objasnili da nisu utvrđeni elementi povrede službene dužnosti te da je službenik prestao koristiti službenu e-mail adresu za sindikalne svrhe. Zbog toga nije pokrenut disciplinski postupak niti je načelnik službeniku izricao bilo kakvo upozorenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene