Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat policije Hrvatske priopćio je u subotu kako su policajci tijekom intervencije na Markovu trgu, gdje su se bili okupili branitelji zahtijevajući razgovor s premijerom, postupili u skladu s ovlastima, pozivajući sve da smire tenzije i ne uvlače policiju u politički sukob.


"Ovim putem tražimo od svih da smire tenzije jer one nisu dobre niti za koga, neka svi puste policiju na miru, borbu vode u političkoj areni, osobito jer dobar dio prosvjednika su bili policajci koji su u policiji odradili svoj radni vijek i stekli mirovinu", ističu iz sindikata.

Vezani članci Berlinska policija zaustavila autobus - 2 Njemački policajci šokirani srpskim autobusom: "Ova gomila hrđe prešla je 1,3 milijuna km, rupe su krpane građevinskom pjenom" Očevid, ilustracija Mještani u šoku nakon što je na cesti kod Vrbovca pronađeno tijelo muškarca, vozač kamiona sam se javio policiji

Navode kako je iz snimki s Markova trga vidljivo kako je policija postupila u skladu s ovlastima, uz minimalnu primjenu stedstava prisile koja im je po zakonu dozvoljena. Razlog tome je to što se među prosvjednicima nalazi veći broj bolesnih branitelja, a primjenjena zakonskih sredstva prisile polučia su rezultat i smirila situaciju, kažu u priopćenju.

"Ocjene o zakonitosti i opravdanosti uporaba prisile dolaze iz političkih krugova (što je za očekivati), a ne od stručnjka s područja policijske taktike i postupanja. Razumijemo da su emocije intenzivne, ali usmjerite ih na pozitivne stvari i moguća rješenja problema, a ne uvlačenjem policije u politički 'sukob' s kojim policija, kao neovisna institucija, nema veze", ističu u sindikatu.

'Najteži invalidi, kako vole reći, bacali su se na policijske barikade. Jeste li vidjeli kad digne onu pregradu i baci je nekoliko metara?'

Navode kako su sa žaljenjem i krajnjim razočarenjem dočekali da se hrvatske policajce nazivalo "milicajcima" i nehrvatskom policijom, poručujući: "Pustite policajce na miru i svoju političku 'borbu' vodite na drugim poljima".

U sindikatu napominju kako su policajci većinom hrvatski branitelji, a oni koji to nisu, nisu branitelji samo zato što su u vrijeme Domovinskog rata bili djeca ili još nisu bili rođeni. "Svi mi smo hrvatski branitelji i nitko ne može tvrditi da je veći ili manji branitelj od nas", kažu u priopćenju.

"Da su tada bili punoljetni bili bi također branitelji, jer i sada brane sigurnost i pravni poredak RH što su 90-tih činili branitelji. Pored toga, moramo napomenuti da većina mladih policijskih službenika su djeca hrvatskih branitelja, a vrlo često, nažalost, i djeca hrvatskih branitelja koji su svoj život dali za RH ili su djeca invalida Domovinskog rata", tvrde u sindikatu.

Podjele u hrvatskom društvu smatraju umjetnima, ističući kako su pošteni građani uvijek na strani policije i pravde. "I srednji i lijevi i desni i oni bilo koje 'boje' - pustite policiju da radi! Dosta je bilo pljuvanja i omalovažavanja policije - pustite nas da radimo i zaradimo plaću", zaključuju u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook