Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad u posebnim uvjetima

Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu su "pobrkali lončiće", neka se počnu baviti korisnim akcijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sindikata hrvatskih učitelja u utorak su ocijenili neutemeljenim dio zahtjeva sindikata "Preporod" vezanih uz primanja učitelja i stručnih suradnika u posebnim ustanovama, kao i da je predsjednik tog sindikata Željko Stipić "pobrkao lončiće" kad zahtijeva da im se vrate dosadašnja prava što bi značilo, tvrde iz SHU-a, "vraćanje na nula kuna".

Prvom točkom zahtjeva traži se da se "učitelju za rad u posebnim uvjetima, a koji radi u posebnom odjelu ili odgojno obrazovnoj skupini s učenicima s većim teškoćama (članak 13. st. 4. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama) vrati vrijednost dodatka od 12 posto na ukupnu količinu radnog vremena umjesto 10 posto (redoviti program uz individualizirane postupke) za održane sate redovite i/ili izbrone nastave".

Pročitajte i ovo Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) PRIDRUŽUJE IM SE JOŠ LJUDI Željko Stipić za Dnevnik Nove TV otkrio kako će izgledati štrajk u školama i što trebaju učiniti roditelji Slika nije dostupna Reizbor Željko Stipić dobio novi mandat na čelu "Preporoda"

"Ovaj dio zahtjeva apsolutno je neutemeljen te se upravo ovdje vidi kako je Željko Stipić 'pobrkao lončiće' tj. ili ne razumije materiju ili, ukoliko ju razumije, svjesno obmanjuje zaposlenike i javnost. Naime, zahtjev za vraćanje na staro je zahtjev za vraćenje na točno nula kuna jer je to novo ugovoreno pravo koje do sada nije imala niti jedna kategorija učitelja", ističu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Naglašavaju također da su člancima 12. i 13. Kolektivnog ugovora ugovorena dva nova prava te je, osim navedenog, ugovoren i novi dodatak za učitelje u redovitom razrednom odjelu u koji su integrirani učenici s teškoćama u razvoju po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih ili pojedinih nastavnih predmeta sukladno rješenju učenika.

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena, zbog čega su pokrenuli potpisivanje peticije i najavili prosvjedno okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed "Svi smo mi posebni" pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje će nadležnima predati potpise sa zahtjevom da im se vrate dosadašnja prava.

SHU u svom priopćenju ističe da nije utemeljen ni dio zatjeva Preporoda koji se odnosi na "vraćanje vrijednosti dodatka od 12 posto na ukupnu količinu radnog vremena za održane sate redovite i/ ili izbone nastave i 17 posto (poseban program uz individualizirane postupke iz svih nastavnih predmeta) za ukupan neposredan odgojno-obrazovni rad".

"Sadašnje pravo na dodatak od 17 posto ranije je bilo ugovoreno u iznosu od 12 posto za neposredan odgojno-obrazovni rad pa svojim zahtjevom Stipić zapravo traži umanjenje tog dodatka za 5 posto", naglašavaju iz SHU-a.

Napominju i kako je zbog Stipićeva istupa u medijima da je sadašnjim Kolektivnim ugovorom pojedinim zaposlenicima smanjena plaća, a prema pritužbama s terena da su institucije počele s provjerama zakonitosti isplata tih sredstava, ispostavilo se da su u nekim ustanovama isplaćivani dodaci u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom i tumačenjima KU čime je stvorio veliku opasnost da i Ministarstvo znanosti i obrazovanja počne retroaktivno potraživati više isplaćena sredstva.

Stoga će, poručuju, Sindikat hrvatskih učitelja ustrajati na tome da se ranije više uplaćena sredstva ne potražuju od pojedinih zaposlenika jer nisu svojom krivnjom prouzrokovali takve isplate.

Pitaju i koga Stipić zapravo zastupa - zaposlenike ili želi puniti državni proračun.

U priopćenju pozivaju sindikat 'Preporod' da se napokon počne baviti akcijama koje stvarno mogu ići u korist zaposlenika, kao što su to pripreme za nadolazeće pregovore radi povećanja osnovice plaće u javnim službama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene