Učitelji i stručni suradnici koji rade s djecom s teškoćama u razvoju kaznila je država, a ni sindikati im nisu pomogli. Zakinuti su, tvrde, kolektivnim ugovorom koji im je smanjio plaće i do 600 kuna. Pokrenuta je peticija kojom od ministrice Divjak traže da im hitno vrati ono što im se oduzelo.

Galerija Peticija zbog manjih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Peticija zbog manjih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Peticija zbog manjih plaća (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Već 12 godina Aleksandra radi s djecom koja imaju teškoće u razvoju. Poprilično se iznenadila kada je ovaj mjesec dobila 500 kuna manju plaću.

Vezani članci Vilim Ribić Sindikati s Vladom nastavljaju pregovore oko kolektivnih ugovora: ''Bilo je povišenih tenzija, ali će razmotriti naše zahtjeve'' Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima"

"Postoji frustracija, ali bih rekla da sam tužna zbog toga što društvo ne prepoznaje rad profesora i stručnih suradnika koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju", rekla je Aleksandra Vuković Bednjanec, učiteljica u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG.

Smanjili su se dodaci, ali i broj sati pri obračunu plaća. Došlo je, kaže, i do apsurda.

"Mi koji radimo s istom djecom s teškoćama u razvoju imamo različit dodatak na plaću. Prije smo svi imali isti", dodala je Vuković Bednjanec.

Ali, generalno, svi sada imaju manje.

"Kod nas je došlo do smanjenja plaća u rasponu od 200 do gotovo 600 kuna", rekla je Tanja Biloglav iz Centra za autizam.

O svemu se očitovalo i Ministarstvo obrazovanja.

"Cilj Kolektivnog ugovora je da se dodatak na plaću isplaćuje za rad s učenicima u otežanim uvjetima, a ne ukupan tjedni rad koji uključuje i druge obveze koje nisu vezane isključivo uz rad s učenicima. Svaki učitelj ima pravo na dodatak na plaću za rad s učenicima s teškoćama u razvoju", poručilo je Ministarstvo.

Neslaganja postoje i među sindikatima

Novi ugovor, tvrde, diskriminira njegovatelje, odgajatelje i terapeute jer oni u njemu nisu ni navedeni.

"To je dovelo do velike nelagode među nama i tim djelatnicima. Postoji osjećaj manje vrijednosti, a svi doista radimo jednako zahtjevan posao s istim učenicima", rekla je Biloglav.

Zbog svega su pokrenuli peticiju, a nakon prikupljana potpisa u planu je prosvjed pred Ministarstvom obrazovanja.

"Zahtijevamo da se žurno pristupi rješavanju ovog problema i to na način da se sve što smo imali do sada u posebnim ustanovama osigura i ubuduće", rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Na komentare Preporoda osvrnuli su se iz sindikata koji je potpisao kolektivni ugovor.

"Što se tiče zahtjeva gospodina Stipića, moram reći da je i sam sudjelovao u pregovorima za srednje škole. Tada nije radio probleme, ali njegova praksa je na neki način već viđena", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju