Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo najavilo je kako će od čelnika Ivana Sinčića, Hrvoja Runtića i Ivana Lovrinovića zatražiti očitovanje o optužbama koje je Runtić na račun Živog zida iznio u medijima.


Državno izborno povjerenstvo najavilo je kako će od čelnika Živog zida Ivana Sinčića i bivšeg člana te stranke Hrvoja Runtića te predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića zatražiti očitovanje o optužbama koje je Runtić na račun Živog zida iznio u medijima te će, u slučaju utvrđenih povreda, obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja.

Vezani članci Slika nije dostupna U POLITIČKU SAPUNICU UPLEO SE I DIP 'Mene osobno ta situacija frustrira' Slika nije dostupna SNIMILE SU GA NAŠE KAMERE Runtić o pozivu iz Mosta i posjetu USKOK-u

U odnosu na konkretni slučaj, za koji je Povjerenstvo saznalo iz medija, zatražit će se očitovanje od Sinčića, Runtića i Lovrinovića, odgovorilo je Povjerenstvo na Hinin upit što kani napraviti s obzirom na to da je Runtić, bivši supredsjednik Živog zida, iznio ozbiljne optužbe na račun te stranke i načina na koji je prikupljala sredstva od donatora.

"U slučaju utvrđenih povreda, Povjerenstvo će u okviru svojeg djelokruga obavijestiti DORH radi daljnjih postupanja", najavljuju u DIP-u.

"U Živi zid stižu kuverte s novcem"

Runtić je, naime, izjavio da "pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu". Ivana Lovrinovića optužio je za pokušaj podmićivanja nagradom od 100.000 kuna i 500 eura tjedno za šutnju o neslužbenim donacijama, koje su navodno stizale u stožer Živoga zida. Te optužbe Lovrinović je nazvao "smiješnima" i poručio da "ne zavređuju komentar".

DIP prati nadzor transakcija

DIP u svom odgovoru podsjeća da financiranje izborne promidžbe prati nadzorom transakcija na posebnim računima koji se moraju otvoriti baš za tu namjenu, i to od dana njihova otvaranja do završetka transakcija na njima, odnosno 90 dana nakon objave konačnih službenih rezultata izbora.

Nadzor financiranja izborne promidžbe odnosi se na ograničenje iznosa donacija i ukupnog iznosa troškova promidžbe, provjeru koriste li se prikupljena sredstva za aktivnosti izborne promidžbe, provjeru dopuštenosti donacija, provjeru istovjetnosti podataka iz javno objavljenih izvješća s podacima iz izvješća koja se podnose sedam dana prije izbora, odnosno 30 dana nakon provedenih izbora.

Navedeno se provjerava usporedbom podataka navedenih u financijskim izvješćima s podacima koje su dostavile poslovne banke te povlačenjem dokumentacije od strane izbornih sudionika. Pregledom dostavljene dokumentacije i računa, Povjerenstvo utvrđuje jesu li isti učinjeni za aktivnosti izborne promidžbe, navode u DIP-u. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju