Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Češljanje računa, navika...

Treba li uvesti sigurnosne provjere za ministre? Prema dosadašnjem iskustvu pomoć premijeru ne bi bila na odmet

Brojne afere dovele su do toga da premijer Andrej Plenković opet mora rekonstruirati Vladu, a s odabirom ministara očito ima problem. Kako bi se takve stvari u budućnosti izbjegle, Dnevnik Nove TV istražio je razmišlja li se ponovnom uvođenju sigurnosnih provjera za ministre.

Tek je zasjeo u ministarsku fotelju, a imovinska kartica bacila ga je pod reflektore javnosti. Porijeklo imovine i netransparentni poslovi su teret Ivana Paladine.

Da se ponovno zakonski uvedu sigurnosne provjere, tvrdi Ante Letica, bivši šef operative SOA-e, odabir ministara bio bi olakšan.

"Ta sigurnosna provjera nije garant da se tijekom mandata neće pokvariti, ali zasigurno bi predlagatelju omogućila da ima čist start i da na početku ima što točniju sliku o čovjeku kojeg predlaže za određene dužnosti", rekao je Letica.

"Bilo je to uređeno u hrvatskom pravnom sustavu pa je promijenjeno, ali svakako je to nešto o čemu ćemo razmišljati u budućnosti", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Vlada SDP-a ukinula je obvezu provođenja najrigoroznijih sigurnosnih provjera za ministre, a iza te odluke stoje i danas.

"Ovo nije dužnost u SOA-i, nije zapošljavanje državnih odvjetnika u USKOK-u, ovo je politička dužnost. Pitanje sigurnosne provjere ovdje je sekundarno, nešto o čemu trebamo, možemo razgovarati. Ne treba donositi odluku na prečac. Nije SOA ta koja će birati tko će biti članovi Vlade", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo HOS-ova 9. bojna proslavila 31. obljetnicu - 4 HOS-ova obljetnica U Splitu se orio Thompson i "Za dom spremni", Skejo postao vitez: "Predsjednik bi naše svetinje bacio na smetlište"

Pročitajte i ovo Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Posebno je važan jedan detalj Donosimo detalje akcije: Voditelj prometne policije najavljuje strože kontrole

S njim se ne slaže bivši predsjednik stranke, Davor Bernardić: "Odluka da se ukinu sigurnosne provjere jednostavno je bila greška. Ako imamo situaciju da službenici koji rade u ministarstvu moraju proći sigurnosne provjere, zašto onda ne mora i sam ministar?"

Kada bi se opet uveo prvi stupanj provjere, on podrazumijeva češljanje računa, životnih navika i stavova. Razgovara se sa susjedima i članovima obitelji te se provodi poligrafsko ispitivanje, ali po potrebi i prisluškivanje.

"To ne znači da tražitelj te provjere mora uvažiti tu ocjenu, te podatke koji su navedeni od strane službe. ali bi sigurno pomoglo u njegovoj orijentaciji tko je od kandidata najbolji", rekao je Letica.

Čeka se rekonstrukcija Vlade, a sudeći prema dosadašnjem iskustvu, pomoć premijeru ne bi bila na odmet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene