Brojne afere dovele su do toga da premijer Andrej Plenković opet mora rekonstruirati Vladu, a s odabirom ministara očito ima problem. Kako bi se takve stvari u budućnosti izbjegle, Dnevnik Nove TV istražio je razmišlja li se ponovnom uvođenju sigurnosnih provjera za ministre.


Tek je zasjeo u ministarsku fotelju, a imovinska kartica bacila ga je pod reflektore javnosti. Porijeklo imovine i netransparentni poslovi su teret Ivana Paladine.

Da se ponovno zakonski uvedu sigurnosne provjere, tvrdi Ante Letica, bivši šef operative SOA-e, odabir ministara bio bi olakšan.

"Ta sigurnosna provjera nije garant da se tijekom mandata neće pokvariti, ali zasigurno bi predlagatelju omogućila da ima čist start i da na početku ima što točniju sliku o čovjeku kojeg predlaže za određene dužnosti", rekao je Letica.

"Bilo je to uređeno u hrvatskom pravnom sustavu pa je promijenjeno, ali svakako je to nešto o čemu ćemo razmišljati u budućnosti", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Vlada SDP-a ukinula je obvezu provođenja najrigoroznijih sigurnosnih provjera za ministre, a iza te odluke stoje i danas.

"Ovo nije dužnost u SOA-i, nije zapošljavanje državnih odvjetnika u USKOK-u, ovo je politička dužnost. Pitanje sigurnosne provjere ovdje je sekundarno, nešto o čemu trebamo, možemo razgovarati. Ne treba donositi odluku na prečac. Nije SOA ta koja će birati tko će biti članovi Vlade", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

HOS-ova 9. bojna proslavila 31. obljetnicu - 4 U Splitu se orio Thompson i "Za dom spremni", Skejo postao vitez: "Predsjednik bi naše svetinje bacio na smetlište"

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Donosimo detalje akcije: Voditelj prometne policije najavljuje strože kontrole

S njim se ne slaže bivši predsjednik stranke, Davor Bernardić: "Odluka da se ukinu sigurnosne provjere jednostavno je bila greška. Ako imamo situaciju da službenici koji rade u ministarstvu moraju proći sigurnosne provjere, zašto onda ne mora i sam ministar?"

Kada bi se opet uveo prvi stupanj provjere, on podrazumijeva češljanje računa, životnih navika i stavova. Razgovara se sa susjedima i članovima obitelji te se provodi poligrafsko ispitivanje, ali po potrebi i prisluškivanje.

"To ne znači da tražitelj te provjere mora uvažiti tu ocjenu, te podatke koji su navedeni od strane službe. ali bi sigurno pomoglo u njegovoj orijentaciji tko je od kandidata najbolji", rekao je Letica.

Čeka se rekonstrukcija Vlade, a sudeći prema dosadašnjem iskustvu, pomoć premijeru ne bi bila na odmet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju