Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) podupro je danas stajalište hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića po kojem bi iz vojarni i državnih ustanova trebalo ukloniti križeve.


SABA RH u priopćenju napominje kako ta udruga među članovima ima pripadnika raznih vjeroispovijesti - rimokatolika, pravoslavaca, muslimana, židova i drugih te da su njihovi međusobni odnosi s tim u vezi 'tolerantni i neupitni'. 'No, u dubokom pamćenju su događanja koja su neposredno povezana s raspelom (križom) u činu prisege u ustaškom pokretu. Prisega je obavljana pod ustaškim znakom 'U' iznad kojega je bilo raspelo (križ), a ispod njega bomba i kama (koljački nož). To pokazuje svojevrsnu simbiozu države i Crkve, što je neprimjereno i može se reći da je vjera zloupotrebljavana', navodi se u priopćenju.

Vezani članci Josip Bozanić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Hrvatski antifašisti optužuju kardinala Bozanića: "Falsificira povijesne činjenice i brani ustaške zločine" Slika nije dostupna Antifašisti bezrezervno uz Mesića

>> 'Napadi iz Crkve mogu dovesti do talibanizacije zemlje'

SABA RH ističe u priopćenju kako se i danas može govoriti o 'neprimjerenosti simbioze' Crkve i države zbog dva razloga: 'kršenja Ustava koji nalaže jednakost religija te zbog utjecaja vladajuće (većinske) rimokatoličke vjere na državu koja se ne manifestira samo u postavljanju raspela u javnim ustanovama, nego i u neprimjerenim posljedicama (Zakon o neradnoj nedjelji, Zakon o potpomognutoj oplodnji, suprostavljanje abortusu i drugo) te u nejednakom tretiranju žrtava ustaških zločina u odnosu na tzv. 'komunističke zločine''. 'Mi osjećamo tjeskobu od zloupotrebe raspela, kao izraz simbioze države i Crkve, poučeni dosadašnjim događanjima, i strahujemo od mogućih budućih posljedica', stoji u priopćenju SABA RH. (Hina)