Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrđuje mali otok

ZAPOSTAVLJENA 'VRATA DALMACIJE': Raj kojem hitno treba 'servis'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otok je to pješaka, jer su za sva vremena na Silbi zabranjeni automobili pa čak i motocikli, a ljeti čak i bicikli.

Hrvatski dragulji, ponos obale i okupljalište tradicije s jedne, a ljetnih mladenačkih avantura zagrijanih najboljim dalmatinskim vinima s druge strane. Tako volimo opisati svoje otoke u brošurama za strane goste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostavili poruku i cigaretu Na otoku Silbi pronađena vremenska kapsula, pogledajte što piše u poruci napisanoj prije gotovo 100 godina Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima Dva naočigled različita otoka na sjevernom Jadranu dijele istu sudbinu – borbu za opstanak

Među mnogima koji se također diče svojom ljepotom i turističkim potencijalom sakrio se i raj na zemlji - otok Silba. Iz mora zapadno od Zadra viri ovih 14 kilometara kvadratnih što skrivaju prizore za koje mislimo da ih moramo tražiti po svijetu, a jednostavnim pregledavanjem YouTube videa brzo ćete se uvjeriti da čarobno mjesto imamo baš u svojoj zemlji.

Silbu nazivaju i 'vratima Dalmacije', a otok je to pješaka, jer su za sva vremena na Silbi zabranjeni automobili pa čak i motocikli, a ljeti čak i bicikli. Nije to razlog za pritužbu stanovnika i turista, štoviše - tko od nas nakratko ne bi pobjegao iz svakodnevne gužve i prošetao stranom magičnog otoka, od kojih je jedna duga svega 700 metara!

FOTO Silba postaje prvi eko otok na Jadranu

'Volimo se nazivati turističkom zemljom, a obala nam je puna žalosnih prizora'

Ipak, i raj na zemlji ponekad treba 'servis'.

'Silba je stvarno prekrasan otok i ne zaslužuje da ju već više od 20 godina "krase " ovakvi devastirani objekti', započinje naša čitateljica koja nam se javila s otoka. Priča nam kako je njoj kao i mnogim posjetiteljima i stanovnicima otoka žao gledati propadanje arhitekture i poslovnih objekata što 'kvare njihov mali raj na zemlji'.

Dragulj hrvatskog turizma, a prizor za zgražanje - Čitatelj nam poslao dokaz nemara na hrvatskoj obali

'Volimo se nazivati turističkom zemljom, a obala nam je prepuna ovakvih slučajeva, žalosno!', primjećuje čitateljica. Kuće su kroz povijest građene u raskošnom stilu, i s visokim zidovima, što nije tipična otočna arhitektura.

Na inicijativu mladeži s otoka Silbe, organiziralo se prije koju godinu i fotografiranje karića u mjesnom pristaništu. Naime, karići predstavljaju glavno sredstvo za prijevoz osobne prtljage, te su tako kroz godine postali zaštitni znak otoka.

Čije je odmaralište koje nagrđuje prvi red do mora?

Slike koje najviše nagrđuju mali otok jest prizor na bivše dječje odmaralište Bačka−Apatin” koje u funkciji nije već više od 20 godina, a u međuvremenu je sraslo u hrpu neuglednih zahrđalih zidova koji turiste dočekuju na prvom redu do mora.

Gotovo svi otočani ovisni su o odlasku na kopno: S juga Hrvatske dolazi potpuno drugačija priča

Još se prije dvije godine šuškalo o ideji da se tu izgradi atraktivni sportski centar Hrvatskog olimpijskog odbora i zagrebačkog Sportskog saveza, no sve se vrlo brzo stišalo jer nisu riješeni odnosi sa Srbijom.

Apatin se naime više puta pokušalo prodati, i iako je bilo nekoliko ponuda, no svi su potencijalni kupci na koncu odustali ili nisu ispunili obveze. Velik problem bio je i dug Gradu Zadru koji je u knjige upisan još 1991. godine. Oglasi se od 2001. godine više nisu objavljivali, a objekti na Silbi, kao i brojni drugi uz obalu, zabranjeni su za prodaju odlukom Vlade još 2004. godine. Razlog - bilateralni dogovor između Hrvatske i Srbije. Još se jedino javnim natječajem mogu staviti u zakup.

9 MILIJUNA KUNA ZA NAJAM Hrvatska će dobiti leteću hitnu pomoć
 

Zagrebački sportski savez fokusirao se na kamp na Sveticama

Predsjednik tamošnje turističke zajednice Saša Predovan rekao nam je kako je odmaralište sada u vlasništvu zagrebačkog sportskog saveza, koji je htio odmaralište odnosno sportski centar, ali je planove očito 'pomjerio' nogometni kamp na Sveticama.

I u vašoj sredini postoje turistički objekti o kojima se ne vodi briga i koji su postali prizor koji nagrđuje okolinu? Priču i fotografije možete nam poslati na moj.report@novatv.hr. 'Nažalost, to je sada u lošem stanju i zapušteno, nitko time ne upravlja. Radi se o velikim zgradama, a ne nečemu prostorno malom, pa da 'nema veze'', objašnjava nam Predovan i dodaje da je šteta što sada djeca, kojih je prije na ljetni sportski kamp znalo doći i dvjestotinjak, nemaju kuda.

'Odmaralište očajno treba obnovu, i zadnjh godina su s djecom dolazili često i roditelji. Oni bi iznajmili apartman i mogli posjećivati svoju djecu u slobodno vrijeme te s njima provoditi odmor, što je bilo odlično i za turizam', opisuje Predovan koji ne predviđa skoro rješenje devastiranih nekretnina. 'Kao i sve u Hrvatskoj, bojim se da to sada još neko vrijeme stoji i propada. Mislim da će se teško u skorije vrijeme nešto promijeniti s tim. To je žalosno jer se radi o velikoj površini, ali koja ne zahtijeva ogromne novce da se stvar bitno poboljša.

'Slažem se sa mještanima kada kažu da je bolje da se radi išta, nego ništa', zaključuje Predovan.

Vrijeme je za Silbu!

Bez obzira na stanje u zemljišnim knjigama - Silba živi. Nažalost se još uvijek događa da za prekrasni otok više znaju mladi ljudi iz stranih zemalja nego iz Hrvatske. No, otočani kažu kako je stanje ove godine, za razliku od prošle, puno bolje. Posjetitelji dolaze, dobro su raspoloženi i naravno - kupuju lokalne proizvode.

Osim nekoliko razvikanih mjesta na Jadranu kamo se svake godine kao po navici hrli na 'pjena partyije', možda se ponekad vrijedi 'zakačiti i za neku drugu udicu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene