Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Dva naočigled različita otoka na sjevernom Jadranu dijele istu sudbinu – borbu za opstanak

Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Brod "Dnevnika na otocima" pristao je na Silbi i Olibu. Malena su to dva otoka na sjevernom Jadranu, koji pripadaju Zadru. Iako naizgled različiti, dijele istu sudbinu – borbu za opstanak.

Silba je otok koji broji 150, a Olib 130 stalnih stanovnika. Susjedne otoke brine nedostatak djece i radnih mjesta za one koji bi se i željeli vratiti.

Silba ima samo osnovne uvjete za život

Pročitajte i ovo \"Treba mi u Zadru\" (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "TREBA MI U ZADRU" Kad jedan čovjek čini veliku razliku: Stanovnici otoka kod Zadra ovu će zimu prebroditi puno lakše no dosad Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima Žive od turizma: Dijelovi otoka koji je nekada pokrivao 10 posto svjetske proizvodnje lavande nemaju ni struje ni vode

Mnogi su zbog školovanja sa Silbe otišli. Ovaj otok ima sve osnovne uvjete za život, ali samo osnovne.

Ljeti, kada se zbog turizma broj ljudi popne na 7 tisuća, nastaju problemi s vodoopskrbom. Otočnim mjesnim odborom vladaju žene, a najviše ih brine ilegalno odlagalište građevinskog otpada.

"Čak smo imali i zbor mještana na tu tematiku, međutim, do konkretnih rješenja nismo došli. Obraćali smo se u više navrata Gradu Zadru", govori članica MO Silba, Paula Bolfan.

Osim odlagališta veliki je problem i napušteno odmaralište koje je ruglo za otočni turizam.

Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Zdravstvena zaštita najveći je problem stanovnika Oliba

Upravo zdravstvenu zaštitu kao najveći problem izdvajaju stanovnici Oliba. Liječnica ih obilazi dva puta tjedno jer radi na Silbi, Olibu i Premudi.

"Posla ima jako puno. U preko 20 godina rada otišla sam samo dva puta na pravi godišnji", govori liječnica Branka Živković Duvnjak.

Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Olib je jedan od rijetkih otoka na kojem je opstala poljoprivredna zadruga. Ali sirana je zatvorena, a broj zaposlenih na minimumu.

Posla nema, pa čak ni u tradicionalnom ribolovu. Šime Vičević razgovarao je s jednim od ribara.

Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik na otocima: Silba i Olib - borba za opstanak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Nekada se na otocima relativno dobro živjelo od ribarstva. Kako je sada?

Velika je razlika. Danas ima puno ribarica, puno ribara, no dosta je i lovokradica i onih koji ne poštuju izlov.

Ulaskom u Europsku uniju ukinut je mali ribolov. Tisuće otočana izgubile su prava. Osjećaju li se posljedice?

Možda na nekim drugim mjestima. Ovdje kod nas na otoku, svi koji smo imali dozvole imamo ih i danas, no neka nova osoba nema mogućnost učlanjenja.

Mnogi kažu da ni ribe nema u moru kao ranije. Može li se od ribarstva uopće živjeti?

To je očekivana posljedica velikog izlova. Smatram da je potrebno napraviti veliki rez da bi se vratilo na stare grane, iako mislim da više nikada ne može biti kao prije. Ni more više nije kao što je nekad bilo. A možda smo i sami odrezali granu na kojoj sjedimo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene