Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letjelice koje život znače

9 MILIJUNA KUNA ZA NAJAM Hrvatska će dobiti leteću hitnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baze će biti u Splitu i na Krku, raspoređene tako da u roku od 20 minuta helikopter može doći do najudaljenijih mjesta na otocima.

Hrvatska će prvi put imati leteću hitnu pomoć. Ministarstvo zdravlja izdvojit će 9 milijuna kuna za najam dva helikoptera, specijalno opremljena za pružanje pomoći. Dosad su se za hitne intervencije koristili vojni helikopteri. Riječ je o pilot projektu koji će trajati četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Smrt na Rabu - 1 Tko je odgovoran? Muškarac preminuo na Rabu: "To se ne smije događati, ljudi su zvali brodicu..." Bruna Papić i Jakov Aranza - 1 Što poduzeti? Djelatnici Hitne svakodnevno se nose s potencijalno opasnim situacijama: "Nasilje se događa stalno, prijetnje, ucjene, uvrede, psovke"

Ako se pokaže potreba za kupnjom letjelica, isključivo za hitnu pomoć, u Ministarstvu su i za to spremni. Uskoro će hrvatski teritorij nadlijetati 2 hitna helikoptera. Riječ je o malim letjelicama specijalno opremljenima za pružanje pomoći.

'To su helikopteri kojima treba mala čista površina gdje mogu sletjeti i uzeti direktno pacijenta, ne da se pacijenta transportira na različite načine do nekakvog velikog mjesta gdje helikopter može sletjeti', ispričao je doc.dr.cs. Miljenko Bura za Dnevnik Nove TV.

Gotovo svi otočani ovisni su o odlasku na kopno: S juga Hrvatske dolazi potpuno drugačija priča

Baze će biti u Splitu i na Krku, raspoređene tako da u roku od 20 minuta helikopter može doći do najudaljenijih mjesta na otocima. Otočanima, posebice stanovnicima našeg najudaljenijeg naseljenog otoka Visa, ovakvi će helikopteri neizmjerno značiti.

Na raspolaganju će kao i dosad biti i oni vojni. Samo prošle godine imali su 500 intervencija. Svakako će pridonijeti nove letjelice, koje s intervencijama počinju u kolovozu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene