Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna hrvatska zavrzlama

PRIZOR ZA ZGRAŽANJE - Čitatelj nam poslao dokaz teškog nemara na hrvatskoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrasna obala, krajolik za poželjeti, miris ljeta u zraku, a onda - šok. Tijekom šetnje takvim savršenstvom odjednom ugledate ruglo od objekta. Ovo je još jedna priča iz Hrvatske.

Nije tajna kako su hrvatski otoci jedno od svjetskih odredišta koja privlače sve više turista. O njima se naveliko piše, hvali ih se i slavi, a nakon posjeta svjetskih novinara i zvijezda krene navala turista koji također žele upoznati neke nove hvaljene destinacije za koje su čuli.

I u vašoj sredini postoje turistički objekti o kojima se ne vodi briga i koji su postali prizor koji nagrđuje okolinu? Priču i fotografije možete nam poslati na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

Korčula je samo jedan od hrvatskih otoka koji plijene svjetsku pažnju svojom ljepotom i savršenom klimom.

Upravo ova otočna ljepotica svako malo u svjetskim medijima bude obasuta epitetima kakvi se samo poželjeti mogu i koji itekako rade za promociju hrvatskog turizma. No ono što ne radi za hrvatski turizam su objekti koji su ostavština nekog prošlog doba, posljedica neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ili jednostavno rezultat nemara.

Korčula od sada ima hotel u kojem su noćili Jackie Kannedy i Tito s Jovankom

VIDEO NY Times o mjestu u Hrvatskoj: Tamo ćete se osjećati kao kod kuće

Na Korčuli je to slučaj s odmaralištem koje je u vlasništvu Grada Slavonski Brod,
a koje se nalazi u veoma lošem stanju u samom Gradu Korčula. Fotografije i videa objekata u sklopu tog odmarališta na adresu našeg portala poslao nam je jedan čitatelj koji je rekao da su više od godine dana ondje živjeli Romi koji su prostor odmarališta koristili kao reciklažno dvorište u kojem su gomilali i palili smeće. S obzirom da u tom objektu nema sanitarnih čvorova, koristili su infrastrukturu obližnjeg novoizgrađenog bazena.

'Jedino je dobro što je to ruglo od objekta smješteno u šumi čempresa u borova pa ga se ne vidi', tvrde naši sugovornici s Korčule koji su željeli ostati anonimni.

11 godina pravne bitke

Tragom ovih informacija provjerili smo od samog vlasnika, Grada Slavonski Brod, o čemu se radi.

'Gradska uprava Grada Slavonskog Broda je tek nedavno doznala za boravak pripadnika romske nacionalne manjine u drvenim bungalovima u gradskom odmaralištu na Korčuli. Odmaralište nije nikome ustupljeno na korištenje, niti postoje takvi planovi, a nastalu situaciju svakako nastojimo riješiti mirnim putem kako bi izbjegli sudski postupak i stvaranje troškova', dio je odgovora kojeg smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću grada Slavonski Brod.

A što se tiče sudskih postupaka i velikih troškova koje oni uzrokuju, Slavonski Brod u slučaju ovog odmarališta na Korčuli ima itekako negativnih iskustava. Naime, jedanaest godina je trajala borba za ovu vrijednu gradsku imovinu koja je još 1989. godine bila ferijalno odmaralište. Tada je s tvrtkom Novogradnja potpisan ugovor o dogradnji dvaju objekata. No, kad se početkom 90-ih godina Ferijalni savez raspao odmaralište je postalo državno vlasništvo koje je država 2000. godine vratila gradu.

Novogradnja je tada tužila grad zbog izvedenog, a nenaplaćenog dijela radova, a dug je s kamatama narastao na 19 milijuna kuna. Cijela ova pravna zavrzlama riješena je krajem 2013. godine u korist Grada Slavonski Brod.

'Spor s Novogradnjom pravomoćno je okončan 2013. godine. Iako je odmaralište danas dostupno građanima Slavonskog Broda, ostalo je još puno posla na njegovom uređenju. Veći dio odmarališta je u ovakvom stanju upravo zbog toga što je Grad Slavonski Brod godinama bio opterećen sudskim sporom. 'Slučaj Korčula' je okončan, no Grad je za to platio jako visoku cijenu; oko 6 milijuna kuna iznosi samo dio izravnih troškova, a kako je tvrtka Novogradnja u stečaju, Grad najvjerojatnije nikada neće biti obeštećen za taj iznos. Uz to, uspješno se brišu i svi zalozi koje su bivši korisnici nezakonito upisali na navedenim nekretninama', stoji u odgovoru kojeg smo primili iz Grada.

Što dalje?

Gradski čelnici tvrde i kako je sav taj novac mogao biti uložen u obnovu odmarališta te kako je Slavonski Brod danas mogao biti vlasnik modernog turističkog kompleksa na jednom od najljepših hrvatskih otoka.

No, ono što zanima sve, a posebno stanovnike Korčule, je odgovor na pitanje što Slavonski Brod planira učiniti po pitanju uređenja ovog odmarališta. Dobili smo odgovor i na to pitanje.

'Grad Slavonski Brod ima u planu kompletnu obnovu odmarališta na Korčuli, a po ovom pitanju imamo i dobru suradnju s Gradom Korčulom. Svojevremeno je postojala i namjera izmjene prostornog plana koji se proteže i na područje gradskog odmarališta. Ipak, zbog izvanrednih izbora u Korčuli komunikacija na ovu temu je privremeno stala. 'Slučaj Korčula' je okončan nakon jedanaestogodišnje pravne borbe u kojoj je sačuvana vrijedna gradska imovina. Upravo zato, naravno da će se raditi na obnovi i uređenju gradskog odmarališta, kako bi ono i dalje bilo na raspolaganju građanima Slavonskog Broda', rekli su nam gradski čelnici ovog slavonskog grada. S kojim novcem, kada i kako - nije precizirano.

Traži se konačno rješenje

Za komentar ovog slučaja pitali smo i novog gradonačelnika Grada Korčule, Andriju Fabrisa.

'Grad je upoznat s tom situacijom. Intervenirali su i komunalni redari. U kontaktu smo sa Slavonskim Brodom. Ne želimo raditi neke velike probleme oko ovog slučaja. U planu je službeni sastanak na kojem želimo riješiti ovaj problem', rekao nam je gradonačelnik Grada Korčula, Andrija Fabris, koji je na toj funkciji tek dva mjeseca.

A stanovnicima Korčule preostaje da čekaju da se dva grada – Slavonski Brod i Korčula dogovore oko uređenja bivšeg 'Ferijalnog', koji se nalazi na potezu između trajektne luke i Starog Grada, na poziciji koja je zaista zlata vrijedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene