Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sigurnosno stanje 2007. povoljno osim u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj policije Marijan Benko ocijenio je na današanoj konferenciji za novinare u Opatiji da je sigurnosno stanje u Hrvatskoj 2007. bilo povoljno, ali da nisu zadovoljni stanjem u prometu te da se traže rješenja za smanjenje broja prometnih nesreća i poginulih u tim nesrećama.

Konferencija za novinare sazvana je nakon kolegija načelnika svih policijskih uprava i kolegija ravnatelja, koji su danas, zadnji put u ovoj godini, održani u Opatiji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader 'očistio' Vladu i najavio antimafijaški zakon Slika nije dostupna Bajić: 'Lovimo i male i velike ribe'

Benko je naveo da je ove godine smanjen kriminal za 6,34 posto u usporedbi s prošlom godinom.

 Smanjen je broj ubojstava i pokušaja ubojstava za 13,3 posto, razbojništva za 10,5 posto, silovanja za 11,3 posto, a teških krađa za 4,3 posto.

Pad kriminala zabilježen je u 20 policijskih uprava, a u porastu je u samo četiri: dubrovačko-neretvanskoj, krapinsko-zagorskoj, varaždinskoj i vukovarsko-srijemskoj.

Glede nezadovoljstva policije sigurnosnim stanjem u prometu Benko je rekao da policija čini sve što je u njezinoj moći te da nije utješno što se i policije zapadnoeuropskih država suočavaju s istim problemom.

Ove godine u Hrvatskoj su se dogodile 55.923 prometne nesreće, što je 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, a smrtno je stradalo 568 osoba ili 3,1 posto više nego lani.

U sljedećem razdoblju zadaća je policije poboljšati sigurnosno stanje ne samo za vrijeme turističke sezone, kad je zemlja izložena velikom tranzitu, nego stupanj operativnosti na svim razinama, u prevenciji kriminala i prekršaja i njihovu otkrivanju, rekao je Benko.

Ocijenio je da percepcija građana o policiji još ne zadovoljava te da se na tome radi, kako bi se građanima pokazalo da im je policija na usluzi i da je svaki njihov kontakt s policijom koristan.

Načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Oliver Grbić rekao je da sigurnosno stanje na području toga PU-a zadovoljava, ali da je negativan trend u prometnom dijelu. 

U PGŽ ove je godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 49 osoba, prošle godine 46, a oko trećine ih
je poginulo je na brzoj cesti Rijeka - Zagreb, rekao je Grbić.
Ocijenio je da preventivne i represivne mjere nisu dale
zadovoljavajuće rezultate te da je "brza cesta Rijeka- Zagreb u
cijeloj dužini crna točka". 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene