Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Želja za avanturom na Božić umalo je stajala glave petero Šibenčana. Po olujnom jugu jedrilicom su isplovili prema otvorenom moru. Željeli su Božić dočekati drukčije od drugih, a na kraju su spas od sigurne smrti potražili skokom u hladno more.


' Trsem se i vjerojatno sam fizički smrznut', rekao je Zoran Baranović, skiper jedrilice Bessy koja je negdje na dnu šibenskog zaljeva. On i četvero prijatelja željeli su Božić dočekati drukčije od drugih. Prema otvorenom moru isplovili su po olujnom jugu, a osammetarska barka se prevrnula. Kako bi spasili živu glavu, skočili su u hladno more. ' Da slučajno ne bio netko zapetljan u konope, pa da se konopi ne bi potopili skupa s brodom skiper Baranović odlučio je da se skoči u more. Tada je nastala panika jer u tami nisu vidjeli jedan drugog. Plivali su stotinjak metara do obale. ' Bilo je borbe jer je trebalo doplivati u tim vunenim džemperima, skidali smo jakne, a za brodom se nisam imao vremena ni okrenuti.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje" Iskapanja kod crkve sv. Frane u Šibeniku - 5 Na šibenskom groblju otkrili više od 600 lubanja, ali i cijelih kostura: "Pretpostavljamo da ih uokolo ima još jako puno"

Svatko od pet članova posade znao je samo za svoju sudbinu. Po mraku se u moru ne vidi prst pred nosom. Kad su se na obali ipak skupili, mokri, promrzli i šokirani, Božiću su zahvaljivali što su živi. Baranović je zaključio da je to bila božićna nepripremljenost uz nekoliko piva i alkohola. Tko prizna pola mu se prašta. Ovakvo iskustvo skiperu jedrilice Bessy dovoljno je da shvati kako je na nekoliko piva i po olujnom jugu, još vrijednija stara poslovica - Hvali more, drž se kraja.