Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Šeks nam je onemogućio sudjelovanje u raspravi o reviziji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio oporbenih klubova u Hrvatskom saboru optužio je Vladimira Šeksa da je teško prekršio saborski Poslovnik, želeći onemogućiti oporbene klubove da sudjeluju u raspravi o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju.

Klubovima HSP-a, HSS-a i HNS-a zasmetala je činjenica da je Šeks u prigodi popodnevna glasovanja o ukidanju oznaka tajnosti s revizija u ministarstvima obrane te vanjskih i unutarnjih poslova propustio provjeriti je li u sabornici dostatno zastupnika za glasovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..." Mislav Bago - 3 RAD MINISTARA Analiza Mislava Bage: "Beroš? Iz ovoga je jasno da će državno odvjetništvo provoditi više istraga. Paladina treba javnosti objasniti kako je stekao tu imovinu"

Šeksa su prozvali i da je o ručnom glasovanju o ukidanju tajnosti odlučio samostalno, iako se ono može odrediti jedino na temelju zahtjeva nekog od zastupničkih klubova, da nije jasno rekao o čemu se zapravo glasuje te da, na kraju, nije ni proglasio rezultat glasovanja, nego je jednostavno zaključio da je prijedlog prihvaćen.

"Predsjednik Šeks uveo je nov oblik vježbanja demokracije - nije utvrđen kvorum, nitko nije objavio rezultate glasovanja, nije objavio za što se glasuje ni rezultate glasovanja. Namjera mu je, očito, bila isključiti klubove zastupnika iz rasprave o izvješću državne revizije", ustvrdio je Željko Pecek (HSS), pozivajući se na zapisnik o tijeku glasovanja. 

Najavio je kako će zatražiti da se o Šeksovim postupcima očituje Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Dodao je i da je u raspravi htio upozoriti na 159 milijuna kuna koji su, tvrdi, umjesto u državnoj reviziji završili na tajnim računima pod nazivom "vlastiti prihodi ministarstva". Ocijenio je da bi se državni revizori trebali pozabaviti i tajnim računima u inozemstvu na koje je u tijeku Domovinskog rata doznačivan novac namijenjen obrani države. 

"Očito je da taj posao nitko drugi ne će obaviti do kraja", smatra Pecek.

I Pero Kovačević (HSP) smatra da su rezultati državne revizije "mrtvo slovo na papiru", budući da nitko nije odgovarao za pronađene nepravilnosti. "Nema učinkovitih sankcija, nema nikakve odgovornosti, čak ni političke", ustvrdio je Kovačević, upozorivši da su revidirani subjekti lani proveli samo 23,7 posto naloga Državne revizije.

Založio se i za promjene Zakona o javnoj nabavi, kako bi prestalo njegovo izigravanje, a Vladu je prozvao da je taj zakon oslabila i nedonošenjem potrebnih provedbenih propisa.

Činjenicu da oporbenih zastupnika u vrijeme rasprave nije bilo u sabornici, Šime Prtenjača (HDZ) protumačio je kao dokaz da "očito nema dovoljno razloga za polemiku i svađu". Ocijenio je da rezultati revizije pokazuju poboljšanja u trošenju javnog novca, da je Ured za reviziju ustrojen i uhodan po međunarodnim standardima, da revizija daje rezultate, te da se postupno uvodi interna revizija. 

Blaga odstupanja u financijskom planiranju u nekim subjektima Prtenjača tumači kao rezultat činjenice da su se "neki već specijalizirali za žalbe".

Ustvrdio je da je ova Vlada uvođenjem državne riznice uvela i red u poslovanje proračunskih korisnika, budući da, kako je kazao, više nema pojava da je novac jednog ministarstva raspoređen na nekoliko desetaka računa, na kojima miruje, dok se istodobno dižu zajmovi uz visoke kamate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene