Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sedam stranaka na 'crnoj listi' kampanje 'Za sabor čistih ruku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 'bijeloj listi' Mreže udruga za borbu protiv korupcije 'Bura' našlo se 12 političkih stranaka i neovisnih lista koje su potpisale 'Burin' Sporazum 'Za Sabor čistih ruku!' i dostavile im popunjene imovinske kartice svojih kandidata, rekao je Munir Podumljak predstavljajući rezultate kampanje te mreže udruga.

Na 'crnoj listi', jer nisu ispunili zahtjeve 'Bure', našlo se sedam političkih stranaka, istaknuo je Podumljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Na 'bijeloj listi' našao se Demokratski centar (DC), Međimurski demokratski savez (MDS), Slavonsko-baranjska hrvatska stranka (SBHS), Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH), Istarski demokratski savez (IDS), Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB), Zagorska demokratska stranka (ZDS), Akcija mladih (AM), Neovisna lista Tončija Tadića, Primorsko-goranski savez (PGS), Demokratska stranka žena (DSŽ), Zeleni Hrvatske.

Na 'crnoj listi' nalaze se SDSS, SDP, HSLS, HDZ, HNS, HSP i HSU.

Podumljak je rekao da se HSS nije našao ni na jednoj listi 'Bure', jer je ta stranka bila spremna sudjelovati u kampanji i ispuniti imovinske kartice, ali o tome nije postigao sporazum sa svojim koalicijskim partnerom. Objasnio je da HSS nisu stavili ni na jednu listu jer su, iako nisu ispunili kriterije, imali dobru volju da ih ispune.

Iako su se njihove stranke našle na 'crnoj listi', Podumljak je rekao da su im imovinske kartice dostavili pojedini kandidati iz HNS-a, HSP-a, SDP-a, HSU-a te HSS-a.

Imovinske kartice također su dostavili i kandidati iz HČSP-a,
Neovisne liste Branka Vukšića, Hrvatski pravaši-Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP), Hrvatska stranka mladih (HSM), Hrvatska kršćanska demokratska stranka/Kršćanska socijalna unija (HKDS/KSU) te koalicije Istarske socijaldemokratske nezavisne stranke i Stranke umirovljenika (ISDNS/SU).

Saževši rezultate kampanje, Podumljak je ustvrdio da dio stranaka koje sudjeluju na ovogodišnjim izborima očito nije spreman za nužne promjene kako bi se izgradio odgovoran politički sustav koji će biti u stanju nositi se s korupcijom. Dodao je da su stranke, koje su ispunile 'Burine'" političke kriterije prije izbora, pokazale da je već sad moguće napraviti prvi korak i u borbi protiv korupcije poći od sebe.

Najavio je da će 'Bura' do 25. studenoga 'crne i bijele'" liste u svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj u 200 tisuća letaka izravno dijeliti građanima kako bi im podatci o političkoj volji stranaka u borbi protiv korupcije bile dostupne pri odlučivanju komu dati glas.

Ana Profeta izjavila je da će kampanja 'Za Sabor čistih ruku!', koju provodi deset nevladinih i nestranačkih udruga iz Hrvatske, trajati do sljedećih parlamentarnih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene