Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reproduktivno zdravlje

SDP predlaže novi zakon o MPO-u: Velika šansa i za sve žene bez obzira na partnera i seksualnu orijentaciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
SDP je u ponedjeljak u javno savjetovanje poslao izmjene i dopune Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji MPO), kojim bi se to pravo proširilo na sve žene, neovisno o bračnom ili partnerskom statusu te seksualnoj orijentaciji.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je podsjetio da je SDP 2012. godine donio zakon koji je otvorio pristup medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) brojnim hrvatskima građankama i građanima, nakon zakona iz vremena HDZ-ova ministra zdravstva Darka Milinović koji je Hrvatsku vratio desetljećima unazad.

Danas je došlo vrijeme za njegovo unapređenje u dijelu koji se odnosi na napredak medicinske struke, ali i u dijelu koji se odnosi na ispravljanje određenih propusta koje smo tada napravili, kazao je.

"U ovom trenutku do 100.000 parova u Hrvatskoj ima problema s plodnošću i ne mogu bez medicinske pomoći imati dijete, no, nažalost, tek 10 posto njih je u određenom obliku tretmana. Razlog tomu je što Zakon ne prati dosege medicinske znanosti, a drugi je što Hrvatska u javnoznanstvenom sustavu ne ulaže dovoljno u reproduktivnu medicinu", rekao je Grbin.

Događa se da su ljudi, koji ne mogu svoj reproduktivni problem riješiti putem javnozdravstvenog sustava, osuđeni na privatne klinike, a to košta i oni to naprosto ne mogu platiti, kazao je napomenuvši da o tome govori i iz osobnog iskustva.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ljudska prava Praksa iz mračnog doba prešutno živi i danas: Žene s invaliditetom su žrtve prisilne sterilizacije

Glasovac: Prijedlogom zakona omogućuje se pristup MPO-u svim ženama

MPO predstavlja i demografsko pitanje ako se zna da je broj djece rođene u Hrvatskoj prošle godine pao na 34.000, a prije 10 godina ih je bila 41.000 te da je četiri posto djece prošle godine rođeno putem nekog oblika MPO, ocijenio je.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac je pojasnila da je cilj zakonskog prijedloga ponuditi svim ženama u Hrvatskoj zlatni standard MPO-e. "Ključne promjene su da ovaj Zakon omogućuje pristup MPO svim ženama, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili bračnom, odnosno, partnerskom statusu. To ujedno znači i usklađivanje sa Zakonom o životnom partnerstvu i Obiteljskim zakonom”, najavila je.

Takav standard imaju zemlje poput Francuske, Švedske, Finske, Danske, Velike Britanije, Irske, Belgije,, Luksemburga, Španjolske, Nizozemske i Portugala. Riječ je o Zakonu koji nije diskriminatoran prema niti jednoj ženi, a to želimo i u Hrvatskoj, naglasila je.

Zakonom, uz ostalo, predlažemo i da liječenje neplodnosti i postupak MPO o trošku HZZO-a uključuje, kao i do sada, četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, s tim da svih šest mogu biti stimulirani, a ne da dva moraju biti u prirodnom ciklusu, kako je sada u Zakonu, navela je Glasovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rušenje predrasuda Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom: ''Prilagođavanje i opremanje ambulanti te educiranje osoblja element je oko kojeg ne smijemo raditi kompromise''

Također predlažu ukidanje ograničenja kada se radi o oplodnji jajnih stanica koje je sada ograničeno na 12 jajnih stanica kao i da se poveća dobna granica za žene sa 42 godine na 45 godina života.

Ovo je velika šansa za mnoge parove, žene, pri čemu mislim i na žene bez partnera i na lezbijske parove, bez diskriminacije i pod jednakim uvjetima, zaključila je Glasovac. 

Pročitajte više informacija o neplodnosti i MPO-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene