Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouopraba zakona

SDP: Opasna preraspodjela novaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovi saborski zastupnici optužili su Vladu da je preraspodjelom 212 milijuna proračunskih kuna u Ministarstvu obrazovanja bez odluke Sabora, zlouporabila zakon i derogirala parlament, što su, u okolnostima aktualne krize, ocijenili izuzetno opasnim.

SDP-ovci Gvozden Flego, Josip Leko i Marija Lugarić su ocijenili kako činjenica da je ovogodišnji državni proračun mijenjan tri puta - donesen je u ožujku, u srpnju je bio rebalans, a Vlada je ove jeseni jednostrano preraspoređivala proračun Ministarstva - samo svjedoči o nesposobnosti Vlade u planiranju te o njezinim autoritativnim namjerama.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

Najkritičniji je bio Flego, koji je kazao kako situaciju u kojoj izvršna vlast počne derogirati, stavljati se iznad i nametati zakonodavnoj vlasti pravna i politička znanost prepoznaju kao izvanredno stanje, 'koje je izuzetno opasno u kriznim situacijama'.

'Bojimo se tog stanja i kako će se Sanaderova Vlada ponašati u kriznom stanju, koliko će se za svoje odluke konzultirati s predstavnicima naroda i poštivati zakonske procedure', kazao je Flego.

Rekao je da su Vladinom preraspodjelom novca namijenjenog obrazovanju i znanosti bez odluke Sabora, koji je donošenjem državnog proračuna i njegovim rebalansom obavio ustavnu i zakonsku ulogu uredivši raspodjelu i trošenje proračunskog novca, ukinuta Primorčeva obećanja o Hrvatskoj kao društvu znanja, a smanjena su i sredstva za brojne razvojne projekte.

Najviše ga, pak, smeta smanjenje stavki za visoko obrazovanje, posebno manja izdvajanja za zagrebačko Sveučilište, 'koje je najstarije, najveće i bez njega neka druga sveučilišta ne bi mogla ni postojati'.

'To nije samo kaos, nego zlodjelo', poručio je Flego, koji, osim Primorca, najodgovornijim za stanje u obrazovanju i znanosti drži Ivu Sanadera, i kao premijera i kao predsjednika Središnjeg vijeća za znanosti i tehnologiju.

I Leko je Vladu optužio da derogiranjem Sabora 'dovodi u opasnost da se u Hrvatskoj počne autoritativno funkcionirati, a što neće biti u korist upravljanja krizom i u korist građana, nego u korist premijera i njegovih suradnika'. 

'Ako se tako nastavi, onda Vladi i premijeru neće ni trebati Sabor', rekao je.

Marija Lugarić kazala je da je najveći dio od 212 milijuna kuna s pozicije znanosti i obrazovanja preraspoređen u gradnju osječke športske dvorane za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu, za nabavku udžbenika te za plaće u školama i na sveučilištima.

'Oduzima se visokom obrazovanju, znanosti i tehnologiji da bi se dalo tamo gdje se nije dobro planiralo', rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene