Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

LGBTIQ koordinacija Hrvatske izvijestila je da su na njihov zahtjev upućen političkim strankama odgovorili SDP, HNS, HSLS, Ljevica Hrvatske, Zelena lista i Zelena stranka te da su se te stranke obvezale da će poduprijeti gej prava.


U LGBTIQ koordinaciji Hrvatske je 11 skupina koje se bave promicanjem, zaštitom i afirmacijom prava i identiteta seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.

Vezani članci Ministar Marko Pavić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) LGBTIQ zajednica poziva ministra Marka Pavića da se izjasni: ''Zašto ste podržali diskriminirajući zakon?'' Rumunjska na referendumu o pravima homoseksualaca (Foto: AFP) I u Rumunjskoj referendum: Europa podijeljena oko prava homoseksualaca

LGBTIQ koordinacija Hrvatske, uz ostalo, zahtijeva potpuno
izjednačivanje osoba LGBTIQ pred zakonom, što uključuje pravo na brak i posvajanje djece te uključivanje državnih tijela u borbu protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Ljevica Hrvatske, Zelena lista i Zelena stranka podupiru sve zahtjeve, uključivo pravo na brak i posvajanje djece. HNS i HSLS također podupiru istospolne parove, ali ne i pravo na posvajanje djece. U HSLS-u smatraju da bi "sloboda, t.j. prava djeteta, mogla biti ugrožena pravom osoba LGBTIQ na posvajanje djece", jer je "hrvatsko društvo još pretežno homofobno, protiv čega se HSLS bori".

SDP podupire "legalizaciju registriranog partnerstva osoba LGBTIQ, no ne podupire posvajanje djece od istospolnih parova jer bi dijete koje živi u takvoj zajednici moglo biti izloženo negativnim reakcijama druge djece i okoline", navodi se, uz ostalo, u priopćenju LGBTIQ koordinacije Hrvatske.

SDP, HNS i HSLS su poduprli njihov prijedlog za donošenje nacionalnog programa borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije te uključivanje tijela državne vlasti na svim razinama u provedbu programa te njegovo financiranje ili sufinanciranje.